Slika je simbolična.
Končuje se obdobje znižanega davka na dodano vrednost na energente.

Z današnjim dnem se izteka obdobje, v katerem je davek na dodano vrednost na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Gre za enega od protidraginjskih ukrepov, ki so povprečnemu gospodinjskemu odjemalcu zagotovili nekaj sto evrov prihranka.

Uveljavitev znižane stopnje davka na omenjene energente je prinesla lani avgusta sprejeta novela zakona o davku na dodano vrednost, nižja obdavčitev pa velja od 1. septembra lani.

Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov v času zadnje ogrevalne sezone, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene, so v torek spomnili na ministrstvu za finance.

Kot so dodali, vlada ukrepa ne namerava podaljšati. To pomeni, da bodo računi za elektriko in plin od junijskega naprej višji za približno 11 odstotkov.

Do konca leta sicer ostaja v veljavi regulacija maloprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce ter cen elektrike za mala in srednje velika podjetja. Cena do konca leta ostaja regulirana tudi za javne zavode.

Po izračunih ministrstva je povprečni gospodinjski odjemalec na letni ravni s temi ukrepi prihranil od 110 do 334 evrov pri dobavi električne energije in od 90 do 675 evrov pri dobavi zemeljskega plina.

Čeprav so razmere, ki so narekovale pomoč v obliki znižanja davka na dodano vrednost za energente, spremenjene, pa vlada še naprej spremlja dogajanje na trgu energentov in temu primerno prilagaja svoje ukrepe, še pravijo na ministrstvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice