Ob štajerski avtocesti so nedavno naleteli na premetenega goljufa, ki izkorišča dobroto ljudi, pri tem pa mu pomaga tudi otrok. Kakšni so nasveti policije, če nanj naletite?

Goljufije so prevarantska in manipulatorska dejanja, ki jih redno srečujemo v vsakdanjem življenju. Nekatera bolj, druga manj premetena dejanja, a cilj je enak - goljuf izkoristi dobrosrčnost ali stisko in se na tak način okoristi. 

Če ste vrsta človeka, ki nikoli ne zavrne pomoči človeku v stiski, pa boste tokrat, preden jo boste ponudili, raje dvakrat premislili. 

Oropani moški, otrok v joku

Bralec Ptujinfo nas je opozoril na goljufijo, o kateri pa smo pisali že pred leti. Taisti goljuf se je ponovno pojavil na naših cestah, opažen je bil na štajerski avtocesti, v bližini Ptuja. 

Če se ob moškemu, ki kaže znake obupanosti, ustavite, pa bo ta začel zgodbo, da je bil v Srbiji oropan. Prosi za pomoč, ostal je brez denarja. 

Goljuf pa ima v rokavu še enega asa. V trenutku, ko začne razlagati žalostno zgodbo o ropu, pa začne jokati še otrok, ki ga ima s seboj. Goljufa sicer prepoznate po avtomobilu, vozi Audija a6, temno modre barve.

Moški razloži, da je poslovnež, da je lastnik podjetja v Dubaju. Za pomoč pa prosi na prav poseben način. V zameno za denarno pomoč želi dati nakit, ki bi ga dal kot aro, saj je trenutno poslovno med Ljubljano, Mariborom in Zagrebom. 

Nakit je, seveda, le kič, a ko to ugotovite, je moški že daleč. 

Goljuf, znan po vsej Evropi

Domnevni poslovnež, ki po avtocestah prosi za denar, je znan po vsej Evropi. O njegovih 'podvigih' na spletnih forumih že od leta 2015 poročajo ljudje iz vse Evrope.

Moški se večinoma predstavlja z imenom Aly oziroma Ali, včasih s priimkom Mustafa ali Ahmed, nekaterim pa se je ta človek predstavil tudi kot poslovnež z Dubaja z imenom Abdul Jabar.

Njegovo goljufivo 'dejavnost' so v zadnjih letih zasledili že na Nizozemskem, Češkem in Nemčiji. Za naslednjo tarčo si je očitno izbral Slovenijo.

Od prediranja gum, do prirejanja iger na srečo - na to bodite pozorni

Za več pojasnil glede goljufa Alya smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Maribor, kjer so za Ptujinfo pojasnili, da po dosedanjem preverjanju tovrstne prijave niso dobili. 

A to ne pomeni, da ob avtocesti ne prihaja do tatvin, drznih tatvin, tatvin goriva in predmetov iz vozil, ropov in goljufij. Do takih prekrškov in kaznivih dejanj prihaja predvsem ob praznikih in med počitnicami, ko se veliko ljudi odpravi na dopust. 

Na slovenskem avtocestnem križu in neposredni okolici storilci uporabljajo podobne tehnike zavajanja in goljufanja. 

Pogosto na počivališču na različne načine zavedejo oškodovanca oziroma pritegnejo njegovo pozornost, medtem pa mu sostorilci iz vozila ukradejo vrednejše predmete, kot je torbica, telefon, denarnica. 

Dogaja se tudi, da oškodovancu poskušajo prodati lažno blago ali ponaredke, kot je lažni zlati nakit, ki je iz medenine. 

Ena izmed tehnik je tudi, da na počivališču ali bencinski črpalki preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se pozneje, ko se oškodovanec nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavi zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njim in ponudijo pomoč. Medtem izvršijo tatvino ali rop. 

Storilci izkoriščajo tudi nočne ure. Takrat izkoristijo odsotnost voznikov in vlomijo v osebna vozila ali kabine tovornih vozil ali pa kazniva dejanja izvršijo, medtem ko vozniki počivajo v svojih vozilih.

Pogosto je tudi prirejanje iger na srečo na počivališčih, pogoste so igre s kartami ali kockami. Z njimi zavedejo oškodovanca. 

»Opisana kazniva dejanja običajno izvršuje več storilcev hkrati, ki si naloge razdelijo; pogosto gre za tuje državljane različnih narodnosti. Kot žrtve kaznivih dejanj se pojavljajo tako državljani Slovenije kot tudi tujci, ki potujejo skozi Slovenijo,« pojasnjujejo na policijski upravi.

Nekaj nasvetov ... 

Policija pa dodaja tudi nekaj nasvetov. Med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajte vozilo in predmete v njem. Če se oddaljite, vozilo zaklenite, vrednejših predmetov pa nikar ne puščajte na vidnih mestih, temveč jih raje shranite v prtljažnik vozila. 

Če vas med vožnjo skušajo zaustaviti neznane osebe, vam zaustavljanje policija močno odsvetuje, že zaradi prometne varnosti. 

Če pa na avtocesti ali na počivališčih opazite sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali da vam želijo pomagati, pa to nemudoma sporočite policiji na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon 080 12 00.  

Starejše novice