Slika je simbolična.
Podravje je bilo v zadnjem mesecu priča močnim udarcem na področju gospodarstva. Brez dela bo ostalo stotine oseb. Kaj na to pravi ministrstvo?

V prvih mesecih tega leta smo že priča izrazitim krčenjem v podravskih in pomurskih podjetjih. Velik udarec za območje je bila najava zaprtja lakirnice Magne v Hočah, nato so udarili z novico o zapiranju podjetja A&E Europe v Mariboru, usoda mariborske livarne še ni čisto znana, odpuščati je začelo tudi podjetje Wolford, ki v Pomurju zaposluje čez dvesto ljudi.

Za ptujsko območje je večji udarec prišel iz Kidričevega, saj Talum močno krči proizvodnjo, s tem pa pridejo tudi odpuščanja. 

Jožef Lenart je poslanec iz vrst skupine SDS, ki je nedavno opozoril na spregledanost Podravja in Pomurja. Kot je zapisal v poslanskem vprašanju, želi jasne odgovore - kako se bo s težavo spopadla vlada? 

Jožef Lenart: Brez delovnih mest ni prihodkov v državni proračun 

Na seji državnega zbora, ki je bila 20. marca, je Lenart postavil vprašanje Matjažu Hanu, ministru za gospodarstvo, turizem in šport. 

Zanimalo ga je, ali ministrstvo zadeve rešuje, kaj bo z mariborsko livarno, kako bo vlada dolgoročno reševala, da se gospodarstvo ne bo krčilo. 

Han: »Tudi jaz sem kot minister na nek način zaskrbljen«

»Tudi jaz sem kot minister na nek način zaskrbljen, vendar pravim, ministri ne smejo biti zaskrbljeni, ampak morajo zadeve reševati,« je odgovor začel Han. 

Dejal je, da so na ministrstvu dobili na znanje, da se Magna iz Slovenije poslavlja le začasno. Obenem je dodal, da upajo, da je to zares le začasno in pojasnil, da so zato na ministrstvu odreagirali, kot so.

Verjamejo, da se bo lahko Magna čez leta, ko bo naročil dovolj, vrnila. 

»Gre na koncu koncev tudi za to, da država izterja tisto, kar je država dala Magni za zagon te investicije, da zdaj pravniki naredijo svoje. Jaz verjamem v nek dogovor, da bo država dobila nazaj vložena sredstva,« je dejal minister.  

Han o 'mehkih' odpuščanjih v Talumu

Talum je pred časom udaril z novico o ugašanju peči za proizvodnjo primarnega aluminija. To pomeni tudi presežek delavcev. 

Uprava je že takrat pojasnila, da bo brez dela od sredine aprila ostalo 189 delavcev, skoraj sedemdesetim bodo ponudili nove pogodbe za druga delovna mesta v Talumu, 120 pa jih bo prejelo odpoved in se bodo lahko prijavili v evidenco brezposelnih.

Talum bo za odpravnine porabil predvidoma tri milijone evrov. Večinoma gre za starejše delavce, ki naj bi v času prejemanja nadomestila za brezposelnost tudi izpolnili pogoje za upokojitev. 

Han: Vsako delovno mesto, ki ga izgubimo, je kritično

Han pa se je dotaknil tudi zapiranja podjetja A&E Europe. Dejal je, da z razlogi, zakaj se podjetje umika iz Slovenije, niso seznanjeni. 

»Vsako delovno mesto, ki ga izgubimo, je za moje pojme kritično, vendar v času, ko imamo vendarle bilanco takšno, da gospodarstvo ta moment potrebuje bistveno več delavcev, kot jih je ta moment na trgu, sem lahko optimist,« je dejal glede tega. 

Zaključil pa je, da bo ministrstvo, skupaj z ministrstvom za delo, storilo vse, da se odpuščenim pomaga. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice