Slika je simbolična.
Mnoge obmejne občine so dobile sredstva zaradi povečanega nadzora na meji. Sredstva so mnogim, posebno manjšim občinam, olajšala finančno breme, a letos še jih ni bilo.

Poslanec in predsednik NSi Matej Tonin je na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil poslansko vprašanje.

Obmejne občine so v letih 2020, 2021 in 2022 na osnovi sklepa vlade dobile finančna sredstva za stroške, ki nastajajo na javni občinski infrastrukturi zaradi povečanega nadzora meje. Ta nadzor je bil potreben zaradi pritiska nedovoljenih migracij na meje. 

Poudaril je, da si s tem denarjem občine zelo pomagajo. Med drugim so asfaltirale makadamske ceste, popravljajo poti, ki služijo policiji in vojski za patruljiranje ob meji, zagotovili so si tudi dobršen del javne razsvetljave. 

»Bivša ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na dveh skupnih sestankih z obmejnimi občinami zagotovila, da je denar za namen povračila stroškov občinam zagotovljen tudi za leto 2023. Občine do danes še niso prejele obvestila o zagotovitvi predmetnih sredstev ter o razrezu sredstev po posameznih občinah,« je dodal Tonin.

Schengenska meja se je pomaknila, sredstev pa še ni ... 

Tonin dodaja še, da so z vstopom Hrvaške v območje schengna nekatere obmejne občine še bolj upravičene do teh sredstev. 

Poudaril je predvsem Rogatec, a takih občin je več. V občini Rogatec je glavnina policistov izvajala obmejno kontrolo na obeh mejnih prehodih, in sicer na mejnih prehodih Dobovec in Rogatec.

Določeni obmejni policisti pa so kontrolirali tudi celotno obmejno območje, predvsem zaradi možnosti ilegalnih prehodov meje, pri čemer so uporabili občinske lokalne ceste.

Z vzpostavitvijo schengenskega režima pa se je večji del policije z obeh mejnih prehodov prerazporedil na kontrolo ob meji, kar pomeni, da je na občinskih lokalnih cestah še več policije, kot je je bilo doslej, dodaja Tonin. 

Zanima ga, kdaj bo ministrstvo zagotovilo sredstva, ki jih je obljubila Bobnar, saj občine ne vedo, katere investicije bodo lahko realizirali. Minister ima trideset dni časa, da Toninu odgovori.

Starejše novice