Vladni govore Jelko Kacin se je dotaknil odprtih vprašanj glede vladnega načrta sproščanja ukrepov in pojasnil, kako bo do sproščanja prišlo v regijah.

Vlada je včeraj predstavila državni načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju epidemije covida-19. Trenutno smo sicer še v prvi, tako imenovani črni fazi, saj niti eden od kriterijev za sproščanje ni izpolnjen.

Za prvo fazo sproščanja je namreč potrebno izpolniti enega od dveh kriterijev, 7-dnevno povprečje števila okužb mora pasti pod 1350 ali pa da se število hospitaliziranih zniža pod 1200. 

Kdaj se odpirajo občine znotraj regije?

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je na novinarski konferenci včeraj sicer dejal, da nas čaka tudi regijsko sproščanje. Torej, ko bo regija dosegla posamezne kriterije, se bodo sprostile posamezne omejitve v regiji.

V oranžni fazi je denimo kot ukrep sproščanja navedena tudi odprava prepovedi prehoda občinskih meja v vseh regijah, ki dosežejo to stanje.

Kriterija za oranžno stanje sta pa 7-dnevno povprečje okužb pod 1000 ali manj kot 1000 hospitaliziranih. Glede na to, da domala vse regije izpolnjujejo enega od teh pogojev, ni povsem jasno, kako bi do tega sproščanja prišlo oziroma kakšne kriterije se bo dejansko upoštevalo. 

Rdeče občine bodo ostale zaprte

Kacin je danes pojasnil, da bo vlada načrt sproščanja dopolnila, usklajevanje pa še poteka med zdravstvenim ministrom in vodjo strokovne skupine Bojano Beović, saj prihaja pri preračunavanju kriterijev glede števila hospitaliziranih in povprečja okužb do veliko komplikacij.

Kot je dejal, bodo regije ob dosegu kriterijev sproščene nemudoma, kar pomeni, da se bo lahko gibalo med občinami znotraj ene statistične regije. Je pa vladni govorec omenil še eno možnost

»Da bi bilo mogoče čim več sproščanja, se lahko zgodi, da bi bile zaprte znotraj posamezne regije samo posamezne občine z izrazito visoko incidenco in preostale tako ne bi bile talec razmer v eni sami občini oziroma enem samem žarišču v regiji,« je napovedal in pojasnil, da bodo javnost podrobneje seznanili, ko bo ta sistem povsem dorečen.

Kriteriji še nejasni ...

Spomnimo, na vrhu okuženosti med regijami je trenutno Pomurje, toda to ob upoštevanju 14-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev, kar je bil ves čas poglaviten kriterij.

No, pri upoštevanju sedemdnevnega povprečja okužb se stvari precej obrnejo na glavo, ravno tako pri številu hospitaliziranih v sami regiji. Ta kriterij pa odpira še dodatna vprašanja, namreč, ali se bo upoštevalo regijo hospitalizacije ali regijo prebivališča hospitaliziranih. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice