Pred dnevi je na Koroškem odjeknila novica, da podjetje Adient zapira svoja vrata. Brez dela bo ostalo vseh 430 zaposlenih. Danes so v Slovenj Gradcu potekala pogajanja za višje odpravnine, kot jih določa zakon.

Na sedežu podjetja Adient so danes za isto mizo sedli vodstvo slovenjgraškega obrata in predstavniki podjetniškega sindikata ob podpori vodstva Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Zaposleni zahtevajo višje odpravnine, kot jih določa zakon, ker kot pravijo, so jih uničili čez noč.

Delavcem želijo poplačati dodatni trud

Predsednik sindikata v Adientu Bojan Rošer pravi, da višje odpravnine pričakujejo zato, ker so se vrsto let angažirali in lastniku vedno izpolnili vse želje, ki so jih imeli. 

»In upam, da nam bodo prisluhnili, da bomo lahko delavcem vsaj malo dodatno poplačali ta trud,« dodajal Rošer.

Konkretnih številk še ne razkrivajo

Trenutno imajo izpogajane zakonske odpravnine in nekaj dodatno izpogajanega ob lanskem odpuščanju, ko je brez dela ostalo 119 zaposlenih. K dogovorjenemu si prizadevajo dodati še nekaj, vendar Rošer konkretnih številk še ne razkriva.

»Ne vemo, kako velik kovček imajo, tudi te informacije še nismo dobili, ko bomo imeli tiste številke, se bomo verjetno lahko pogajali malo drugače,« razlaga Rošer.

Obrata ne zapirajo zaradi slabega poslovanja

Podjetje Adient svojih vrat ne zapira, ker bi posloval slabo, ampak, ker se je lastnik podjetja odločil, da te dejavnosti v Slovenj Gradcu ne bo več opravljal. Po mnenju Lidije Jerkič, predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, gre za drugo situacijo kot pri insolventnih delodajalcih, ko ni trga in plačil niti denarja za plače. 

»Zato bi to košarico ali pa vrečo, iz katere pravijo, da bodo plačevali delavcem, bilo pametno nekoliko povečati«.

Možnost zaposlitve v drugih podjetjih

Konec julija naj bi tako delo izgubilo prvih okoli 160 delavcev, do konca leta leta še 250, preostali pa ob popolnem zaprtju podjetja, ki je predvideno maja prihodnje leto. Ob napovedi zaprtja Adienta so možnost zaposlitve delavcev ponudila nekatera podjetja predvsem iz sosednje Savinjsko-Šaleške regije.

»Ampak naši delavci še vedno želijo delati tukaj, ne da se selijo v druge regije ali v druge kraje. Želijo delati tukaj, in tudi moj cilj je, da če že ne bo tukaj Adient, naj bo nekaj drugega in naj delavci delajo tukaj,« odločno dodaja Rošer.

Možna še kakšna selitev proizvodnje

Kar nekaj investitorjev naj bi sicer že pokazalo zanimanje za proizvodnjo v Adientovih halah. Tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije meni, da bi se lahko v naslednjih letih v prostorih zdajšnjega Adienta odvijala kakšna druga proizvodnja.

Sicer pa Jerkičeva pravi, da so presenečenja, kot je bil Adient, še lahko mogoča, in bo še kakšno podjetje svojo proizvodnjo selilo iz Slovenije v države južno od nas.

Starejše novice