foto: Bobo
Predsednik republike Borut Pahor bo danes v Zagrebu sklenil svoj zadnji uradni obisk v tujini pred koncem mandata.

Borut Pahor se bo skupaj z gostiteljem, hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, udeležil poslovnega dogodka s slovenskimi in hrvaškimi gospodarstveniki.

Na dogodku Business Meets Politics - Srečanje s predsednikoma - Energetika danes in jutri bodo v ospredju aktualne teme, povezane z energetsko krizo, in priložnosti za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja.

Udeležili se ga bodo tudi slovenski gospodarski minister Matjaž Han ter predstavniki nekaterih vodilnih podjetij iz obeh držav, kot so Gen energija, Petrol, Indeloop, Siemens Energy in Orbico.

Hrvaška naj bi sicer kmalu sklenila solidarnostni sporazum s Slovenijo o oskrbi s plinom, ki sta ga potrdili že obe vladi.

Pahor bo Zagrebu simbolično izročil slovenski čebelnjak

Poslovni dogodek bo potekal v organizaciji poslovnega kluba slovensko-hrvaških gospodarstvenikov SLO CRO, slovenskega veleposlaništva v Zagrebu in urada hrvaškega predsednika.

Ob koncu dvodnevnega državniškega obiska na Hrvaškem bo Pahor v zagrebškemu živalskemu vrtu izročil panjsko končnico direktorju živalskega vrta Damirju Skoku in s tem mestu Zagreb simbolično predal slovenski čebelnjak.

Ob predaji tega darila bodo navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem.

Pahor je v ponedeljek po pogovorih z Milanovićem kot najbolj pomembno zapuščino v odnosih s Hrvaško izpostavil ustvarjeno zaupanje med državama in arbitražni sporazum, za katerega je prepričan, da bo slej ko prej začel veljati.

V Zagrebu se je srečal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem.

Starejše novice