Po družbenih omrežjih in tudi na ulicah Ptuja smo slišali govorice - lahko res pričakujemo odcepitev teh četrti v svojo občino?

Zdaj že izbrisan profil Ptuj Leaks, kamor so lahko občani pošiljali svoje zapise, je pred dnevi objavil tudi zapis neimenovanega občana, ki je sporočil, da določene četrtne skupnosti razmišljajo o odcepitvi od Mestne občine Ptuj odcepile.

V zapisu je navedel, da naj bi to bile skupnosti Jezero, Spuhlja, Zabovci in Turnišče. Te bi, po besedah neimenovanega občana, naj nameravale ustvariti svojo občino.

»O odcepitvi nismo nikoli razmišljali, kaj šele o tem razpravljali«

Kaj menijo o govoricah, ki jih je pričel širiti neznani občan, smo preverili pri ptujski občini in dotičnih četrtnih skupnostih. 

Na Mestni občini Ptuj so za Ptujinfo povedali, da so sicer seznanjeni z zapisom, ki se je pojavil na Facebooku, a ne verjamejo v pristnost teh besed. 

»Z zapisom, ki se je pojavil na socialnem omrežju Facebook, smo seznanjeni, ne verjamemo pa, da gre za kaj več kot hudomušne izjave nekoga, ki želi malce pozornosti,« so na kratko pojasnili na ptujski občini. 

Kot rečeno, pa smo se obrnili tudi na dotične četrtne skupnosti. Prejeli smo le odgovor Črtomirja Rosića, predsednika Četrtne skupnosti Jezero

Tudi on je potrdil, da so vsa namigovanja o tem neresnična. »Čeprav se z Mestno občino Ptuj ne strinjamo v mnogih pogledih, predvsem glede deponije CERO Gajke, o odcepitvi nismo nikoli razmišljali, kaj šele o tem razpravljali,« je bil jasen Črtomir Rosić. 

Razmišljanja o odcepitvi postajajo sobodba, te težnje tlijo tudi v mariborski občini

Pobudo za ustanovitev samostojne občine pa je nedavno podal Malečnik, ki je sicer del mariborske občine. V Krajevni skupnosti Malečnik - Ruperče se je nedavno pojavila pobuda o odcepitvi krajevne skupnosti od Mestne občine Maribor in ustanovitvi samostojne občine. Zato se je oblikoval tudi iniciativni odbor. 

Ta iniciativni odbor zdaj vodi prizadevanja, da državni zbor razpiše referendum o ustanovitvi občine. Tako bi krajani sami odločili o možni odcepitvi. 

Take težnje pa se pojavljajo tudi že v Kranju, kjer nekatere krajevne skupnosti želijo ustvariti svojo občino. Razlogi za to so podobni kot v Mariboru - krajevnim skupnostim se zdi, da občine v njihove okraje ne vlagajo dovolj in tako ostajajo pozabljeni znotraj lastne občine. 

Na Ptuju je bila s strani neznanega bralca sicer izpostavljena predvsem problematika, s katero se omenjene ptujske četrti borijo že desetletja. Pereča vprašanja na omenjenih območjih so še zmeraj vprašanje CERO Gajk in ptujske obvoznice - a to bodo reševali kot do sedaj, v ptujski mestni hiši. 

Starejše novice