Slika je simbolična.
Mestna občina Ptuj je letos precej sredstev počrpala Evropske unije. To so projekti, ki so nastali s pomočjo tega denarja.

Ena vidnejših prednosti članstva v Evropski uniji je gotovo dostop do sredstev, ki jih lahko občine koristijo. Tako nastajajo projekti, ki bi bili sicer potisnjeni na stranski tir, je pojasnila Mestna občina Ptuj. 

Da pa občina lahko sredstva dobi, mora iti skozi dolge priprave dokumentacije, vloge, javnega naročila. Projekt morajo spremljati vse do konca izvajanja, pri tem pa tudi informirati javnost.

Precej sredstev zaradi mehanizma CTN 

Mehanizem CTN ali mehanizem celostne teritorialne naložbe je namenjen mestnim občinam. Za to je zagotovljenih približno 139 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Kohezijskega sklada in sredstev iz proračuna Republike Slovenije. 

V okviru razdelitve teh sredstev so uspeli urediti spominski park, tržnico, kolesarke na Ptuju, uredili so površine za pešce in kolesarje na Gregorčičevem drevoredu, v teku pa sta še revitalizacija stare steklarske in Vrazovega trga ter ureditev kolesark na Rogozniški cesti. 

Ptujski občini je uspelo počrpati 389 evrov na prebivalca, kar nas v primerjavi z ostalimi mestnimi občinami uvršča na tretje mesto. 

Skoraj dvajset milijonov od Evropske unije

Ptujska občina je v obdobju med 2016 in 2023 počrpala za slabih dvajset milijonov evrov sredstev. Gre za 17 projektov, nekateri že zaključeni, nekaj se jih še izvaja. 

V izvajanju je še osem projektov. To je odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave, gradnja kolesark na območju Ptuja do Hajdine, Kidričevega, Majšperka in gradnja kolesark na območju Ptuja do Juršincev. V izvajanju je še gradnja kolesark na območju Ptuja do Markovcev in Gorišnice. 

Iz evropskih sredstev so počrpali tudi denar za sanacijo Osnovne šole Mladika, v izvajanju je prav tako še projekt revitalizacije stare steklarske in Vrazovega trga ter ureditev kolesark na Rogozniški cesti. S sredstvi bodo delno pokrili tudi restavratorske posege na mestnem obzidju. 

Zaključenih je tako devet projektov, za katere je občina pridobila sredstva.

Med njimi je ureditev Spominskega parka, mestne tržnice, projekt za ohranjanje kulinarične in vinogradniške tradicije na Ptujskem, ureditev kolesark na Ptuju. 

Prav tako so s pomočjo sredstev zaključili projekt prve faze sanacije Osnovne šole Mladika, uredili so avtobusna postajališča na Ptuju, uredili površine za kolesarje na Zagrebški cesti in površin za pešce in kolesarje na Gregorčičevem drevoredu.

S pomočjo evropskih sredstev so zaključili tudi projekt Športnega parka Jezero.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice