Še malo in že bomo lahko odkolesarili s Ptuja proti Juršincem. Tega pa bodo veseli tudi mnogi, ki se bodo lahko s kolesom podali kar na delo.

Mestna občina Ptuj, občina Juršinci in Javne službe Ptuj so danes podpisale gradbeno pogodbo za izvedbo projekta gradnje regionalne kolesarske povezave na odseku od Ptuja proti Juršincem. 

Kolesarska povezava bo vključevala dve občini, Ptuj in Juršince, začetek kolesarske povezave pa bo na Ptuju, od koder se bo ta nadaljevala proti sosednjim Juršincem. 

Predvideno je, da bodo vzpostavili 11.004 metrov kolesarske povezave, na novo bo vzpostavljene kar 8117 metrov povezave. 

»Vemo, da pogoji za kolesarjenje v občinah Spodnjega Podravja niso dobri, kljub temu da se stanje v zadnjih letih sicer izboljšuje. Manjka nam kolesarska infrastruktura, ki bi povezovala naselja in sosednje občine z mestnim središčem, tam, kjer obstaja, ni povezana ali pa je v slabem stanju in kar se prometne varnosti tiče, predstavlja tveganje,« je ob podpisu povedala županja Ptuja Nuška Gajšek

Sam projekt je vreden skoraj tri milijone evrov, lastni delež občin Juršinci in Ptuj pa je skoraj 900 tisoč evrov. Dela bodo končana najkasneje do 31. marca 2023

A brez zapleta ne gre. Občina Ptuj je v postopku razlastitve, saj lahko le tako kolesarsko stezo speljejo po načrtovani trasi. Postopek je na območju pred naseljem Pacinje. 

»Na tej trasi ima Mestna občina Ptuj še eno razlastitev, za katero menimo, da bo ugodno rešena za Mestno občino Ptuj. Nekih večjih pretresov več ne pričakujemo,« dodaja ptujska županja. 

Ne le kolesarske steze, tudi kanalizacija, razsvetljava

Poleg kolesarskih stez pa se bo urejala tudi meteorna kanalizacija, javna razsvetljava, pločniki, a projekt je pomemben tudi iz vidika varnih šolskih poti. 

Kolesaeske steze bodo omogočile tudi to, da bodo šolske poti veliko varnejše, predvsem na območju četrtne skupnosti Rogoznica, pri športnem objektu in igrišču. 

»Kolesarke so lahko hkrati tudi pešpot in tukaj je velik promet in varnost vseh je bila zelo sporna,« je ob podpisu pogodbe dejal župan občine Juršinci Alojz Kaučič. Tako je izpostavil, da kolesarske steze niso le za športne aktivnosti, tudi prometna varnost v Juršincih bo izboljšana. 

Kaučič izpostavi še prednost povezovanja dveh občin, saj se bodo lahko tako občani na delo odpravili kar s kolesom. Napovedal je pa tudi, da se bodo kolesarske steze iz Juršincev nadaljevale še do Prekmurja. 

Dela bodo izvajala tudi lokalni gradbinci

Gradbena pogodba je bila podpisana z Javnimi službami Ptuj, kar je za podjetje velik zalogaj. Začetek gradnje je odvisen od vremena, a Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj, zagotovi, da so na začetek del pripravljeni. 

Hodnik doda, da za veliko del, ki so bolj specifična, angažirajo tudi lokalne gradbince. 

»Želimo, da ti posli, ki se oddajajo v tem okolju, v kolikor se le da, ostanejo pri lokalnih izvajalcih,« dodaja direktor javnih služb. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice