FOTO: Wikipedia (sežigalnica odpadkov Spittelau na Dunaju)
V Sloveniji področje obdelave komunalnih odpadkov ni urejeno, zato se smeti kopičijo v zbirnih centrih. Možna rešitev je postavitev sežigalnice odpadkov, morda tudi na Ptuju ali/in v Kidričevem.

Marca so na Ministrstvu za okolje in prostor Skupnosti občin Slovenije in Združenju občin Slovenije poslali pobudo za razpravo o možnostih termične obdelave odpadkov oziroma o postavitvi sežigalnice za odpadke.

»Zavzeli smo se za učinkovito sistemsko ureditev področja ravnanja z odpadki, saj si ne želimo ponovitve situacije iz leta 2018, ko se je Slovenija praktično utapljala v odpadkih,« so opozorili na Ministrstvu za okolje in prostor.

Po poročanju Radia Maribor je na poziv okoljskega ministrstva prispelo petnajst različnih odzivov. Pristojni na ministrstvu se bodo z zainteresiranimi občinami sestali prihodnji mesec.

FOTO: Wikipedia (sežigalnica odpadkov Spittelau na Dunaju)

Stroški ravnanja z odpadki na Ptuju rastejo v nebo

Interes za postavitev sežigalnice je izrazila tudi Mestna občina Ptuj, je razkrila županja Nuška Gajšek: »Pobudo smo na kolegiju županje z mestnimi svetniki predebatirali. Načeloma smo bili za, seveda pod pogojem, da bo poskrbljeno za varstvo okolja in tako naprej. Avstrija, na primer, ima že veliko teh sežigalnic. Dunaj ima menda tri, pa so konec koncev kulturni spomeniki. Torej to lahko deluje.« V občinskem prostorskem načrtu je lokacija za sežigalnico odpadkov že predvidena: pri komunalni čistilni napravi na Bregu.

»Septembra gremo na mestni svet s sklepom o podpori, saj na ministrstvu želijo malo konkretnejše zaveze,« je napovedala ptujska županja. Razložila je še, da bi bila sežigalnica odpadkov državni projekt, vrednost investicije pa bi gotovo znašala več milijonov evrov.

Nuška Gajšek je opozorila, da se Ptuj spopada z velikimi težavami z odpadki, stroški pa rastejo v nebo: »S sežigalnico bi v prvi vrsti rešili problem smeti. To bi s sabo avtomatsko potegnilo znižanje stroškov, saj zdaj za smeti plačujemo nenormalno veliko. Poleg tega bi tako lahko ogrevali velike nakupovalne centre, terme oziroma kakšno večje podjetje. Cilj je, da bi na koncu ljudje s sežigalnico nekaj pridobili. Dejansko okolje s tem, ko smeti umikamo z deponij, zaščitimo.«

Med interesenti tudi Kidričevo

Sežigalnico odpadkov bi morda lahko postavili tudi v Kidričevem. Tamkajšnji župan Anton Leskovar je povedal: »Občina Kidričevo se na pobudo ni prijavila, so pa za postavitev sežigalnice odpadkov zainteresirani v podjetjih Saubermacher in Silkem. Z idejo so me seznanili, vendar, dokler nimamo ničesar na mizi, o tem ne moremo odločati.« Predvidena lokacija morebitne sežigalnice je v industrijski coni Talum.

V Mestni občini Maribor se za sežigalnico zanimajo že leta, umestili bi jo na Tezno, poleg sortirnice odpadkov. Mestna občina Ljubljana je interes za postavitev sežigalnice odpadkov potrdila s kar dvema potencialnima lokacijama, usklajenima z občinskim prostorskim načrtom.

FOTO: Wikipedia (sežigalnica odpadkov Spittelau na Dunaju)

Sežigalnica bi morala delovati neprofitno

»Na ministrstvu postavitvi sežigalnice ne nasprotujemo v primeru, da so jasno opredeljeni pogoji, pod katerimi naj le-ta deluje. Pri tem je pomembna zakonska opredelitev do tipa in količine odpadkov, ki se bodo termično obdelali, s katerimi filtri se bodo uravnavale emisije ter kako bo urejen ustrezen nadzor,« so povedali na Ministrstvu za okolje in prostor.

Poudarili so, da bi morala morebitna sežigalnica delovati neprofitno: »Hkrati pa mora biti objekt tudi družbeno in okoljsko sprejemljiv, zato mora biti zainteresirana in strokovna javnost pravočasno vključena v proces razprave in odločanja. Ob tem je v postopkih javne razprave pomembno, da imajo vsi deležniki možnost izraziti svoje poglede.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice