Nedavno je 557 zaposlenih Safila izvedelo novico, ki jih je pretresla. Ormoška tovarna očal dokončno zapira svoja vrata. Kmalu so se začela pogajanja za boljše pogoje vseh, ki bodo brez dela.

Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije je v pogajanjih z italijanskim Safilom zahteval čim boljše pogoje za zaposlene, ki junija prenehajo z delom. Želeli so predvsem višje odpravnine za zaposlene. 

Pomoč pa je obljubila tudi vlada z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu. Slednji je povedal, da je stanje v državi dovolj stabilno, da lahko poskrbijo za zaposlene. 

»V tem času je kljub vsemu situacija v državi taka, da imamo stabilno finančno situacijo in bomo naredili vse in poskrbeli za zaposlene,« je Počivalšek obljubil ob svojem obisku Safila.

Po pretresljivi novici so se oglasili tudi z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer so dejali, da je vsaka izguba zaposlitev nezaželena. 

Svojo pomoč je obljubila tudi ormoška občina, ki je obljubila zagotavljanje socialnega varstva svojih občanov.

Pogajanja z Italijani stekla brez težav

Martin Dular, sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije, je za Ptujinfo povedal, da so druga pogajanja, ki so se jih udeležili v torek, 13. aprila, stekla dobro. 

Na prvih pogajanjih je sindikat vzpostavil svoje zahteve, na drugih so jih Italijani sprejeli. 

Sindikat je tako dosegel tudi to, k čemur so si najbolj prizadevali - višje odpravnine za zaposlene. 

Dosegli so tudi, da bo regres po uredbi za vse enak, jubilejne nagrade pa bodo dobili tudi tisti, ki bi svoj jubilej dela na podjetju dosegli do konca tega leta in ne le do zaprtja tovarne. 

Upoštevali pa bodo tudi razne socialne kriterije, kot na primer v primerih, ko sta bila v Safilu zaposlena dva iz družine, matere ali očete samohranilce ter zaščito invalidov. 

»Pogajanja so bila brez problemov, korektna,« je za Ptujinfo povedal Dular in dodal, da je tudi sindikat znotraj podjetja zadovoljen. 

Starejše novice