V farmacevtski družbi Lek na Prevaljah so z današnjim dnem začeli postopke zapiranja proizvodnje.

Vodstvo Leka je danes nekaj več kot 200 delavcem sporočilo, da konec tega leta zaustavljajo proizvodnjo na Prevaljah

»Danes smo tukaj na lokaciji Prevalje našim zaposlenim prenesli novico o ponovni potrditvi naše namere, da se na lokaciji Prevalje zaustavi proizvodnja konec leta 2023,« je pojasnil Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija.

»Še pred kratkim smo dobili informacijo, da bo proizvodnja ostala na Prevaljah«

Namero o prenehanju proizvodnje je Lek sicer napovedal že oktobra 2019, a so jo nato večkrat opustili, proizvodnja na Prevaljah pa je ves čas nemoteno tekla naprej.

»Še pred kratkim smo dobili informacijo, da bodo še podaljšali, da se bo še proizvajalo, da bo proizvodnja antibiotikov Amoksiklava ostala na Prevaljah,« je razočarano dejal župan občine Prevalje Matija Tasič.

Proizvodnjo bodo preselili v Avstrijo

Kot kaže pa poti nazaj zdaj ni. Sandoz bo proizvodnjo antibiotika Amoksiklav že kmalu preselil v mesto Kundl na avstrijskem Tirolskem, kjer nameravajo razširiti obrat in uvesti nove proizvodne tehnologije.

»To je bila težka odločitev, sprejeli smo jo po temeljitem premisleku glede na globalno povpraševanje po antibiotikih in trenutnem pomanjkanju,« je po današnjem srečanju z delavci dejal Hannes Woerner, vodja dejavnosti Antiinfektivi v Sandozu.

Vodstvo podjetja ob tem poudarja, da ostajajo v celoti zavezani Sloveniji in, da ta odločitev na proizvodnjo zdravil ne bo imela vpliva.

»Prepričani smo, da ta odločitev glede zaprtja proizvodnje na Prevaljah ne bo vplivala na zmogljivost dobave antibiotikov v letu 2024,« je še dodal.

Kaj bo z več kot 200 zaposlenimi?

Kaj bo z zaposlenimi v Leku pa za zdaj še niso hoteli izdati, po neuradnih informacijah naj bi jim predstavili možnosti internih prezaposlitev na druge lokacije. Okrog 70 zaposlenih naj bi tako že kmalu začelo z delom v Slovenj Gradcu.

»To je približno 200 delovnih mest in bomo videli, kam se bodo ti ljudje usmerili. Upam, da jih bomo v glavnini lahko obdržali pri nas, meja je pa blizu in škoda za vsak kader. Ker povsod pri nas kadra takega specializiranega, dobrega kadra manjka,« je izpostavil Tasič.

Kljub temu, da so na občini glede delovnih mest negotovi, v Sandozu zagotavljajo, da delavci skoraj zagotovo ne bodo ostali brez dela.

Še vedno ostaja tudi obljuba o večmilijonski naložbi v visokotehnološki center za proizvodnjo bioloških zdravil v Lendavi.

»Sandoz ostaja v celoti zavezan Sloveniji in ključni vlogi, ki jo država zagotavlja pri celotnem poslovanju in inovativnosti naše družbe. To potrjuje tudi nedavno napovedana naložba v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi, ki je največja posamična naložba v Lekovi zgodovini in sodi tudi med najvišje v slovenskem gospodarstvu doslej. Naša odločenost, da še naprej izboljšujemo dostop slovenskih bolnikov do ključnih zdravil, tako ostaja nespremenjena,« so še poudarili v Leku.

Starejše novice