Slika je simbolična.
Cene nepremičnin so v prvem polletju rekordno zrasle. Čeprav so stanovanja še vedno cenejša kot v Ljubljani, so se tudi v štajerski prestolnici ta v zadnjih letih močno podražila. Kakšno je trenutno stanje na trgu nepremičnin?

V prvi polovici letošnjega leta se je na slovenskem nepremičninskem trgu število realiziranih prodaj stanovanjskih nepremičnin nekoliko zmanjšalo, cene pa so ponovno rekordno zrasle.

V Mariboru, Celju in Kopru so cene stanovanj poskočile za okoli 15 odstotkov, v Kranju in Ljubljani pa za okoli deset odstotkov, razkriva polletno poročilo geodetske uprave. 

Na visoko rast cen stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici leta so poleg razmeroma velikega povpraševanja vplivali predvsem še vedno premajhna ponudba novogradenj, občutna rast gradbenih stroškov in visoke cene zemljišč za gradnjo.

V poročilu dodajajo, da je slovenski nepremičninski trg že dosegel vrh nepremičninskega cikla in da prehaja v fazo upočasnitve oziroma ohlajanja trga.

Prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih

V zadnjem času se že kažejo prvi znaki umirjanja cen stanovanj v največjih mestih. Ko bo ponudba novih stanovanj, ki so trenutno v gradnji, presegla plačilno sposobno povpraševanje in se bodo začele kopičiti zaloge neprodanih novih stanovanj, bodo začele padati tudi cene stanovanjskih nepremičnin.

S kakšnim tempom naj bi se število transakcij zmanjševalo ter kdaj in za koliko naj bi začele padati tudi cene pa seveda še ni mogoče napovedati, so še dodali na geodetski upravi. 

Na nepremičninskih agencijah smo preverili, kakšen trend cen stanovanj je za opaziti v Mariboru in okolici. 

Cene stanovanj v Pomurju ne bodo nikoli več nizke kot pred leti

Tudi Pomurje je v zadnjih letih doživelo strmo naraščanje cen stanovanj. S podjetja Nepremičnine Prips ocenjujejo, da so se cene stanovanj v primerjavi z lanskim letom dvignile v obsegu od deset do dvajset odstotkov, občutna razlika je tudi v ceni gradbenih parcel, te so prav tako mnogo dražje.

Cene hiš pa naj ne bi doživele drastičnih sprememb. Dobra novica je tudi za iskalce poslovnih prostorov, zaradi bistvenega presega povpraševanja je cena teh trenutno zelo nizka.

Direktor nepremičniskega podjetja Aspi Blaž Gerenčer je napovedal, da cene stanovanj ne bodo nikoli tako nizke, kot so bile pred leti, vendar pa je opazen počasen padec kupne moči

Cene novih stanovanj se bodo nižale

Kljub temu da so se cene stanovanj neznansko dvignile, podjetje Prips pričakuje, da se bo trg počasi nekoliko umiril. Po njihovih ocenah naj bi se cene novih stanovanj nižale, pri rabljenih stanovanjih pa ne pričakujejo enake situacije. 

V Pomurju pa je trg nepremičnin v primerjavi s preostalim delom Slovenije in delom Hrvaške precej miren.

Najemnine še vedno visoke

Za najemnine stanovanj v Pomurju je še vedno potrebno odšteti veliko denarja. Z nepremičninske agencije Nepremičnine Prips so ta pojav pripisali prevelikemu povpraševanju glede na ponudbo trga.

Gerenčer meni, da bodo te ostale na sedanji ravni ali pa se s časom celo rahlo dvignile. 

Podobno kot s cenami poslovnih poslopij, so tudi najemnine teh prav tako nizke, saj je nizko tudi povpraševanje.

Ljutomer in Gornja Radgona dražja od Maribora

Iz podjetja Prips so nam sporočili, da nekatera pomurska mesta, kot sta Ljutomer in Gornja Radgona, dosegajo višje cene najemnin kot Maribor. Najemnine v Murski Soboti so za zdaj cenejše kot v Mariboru.

Lendava pa je v primerjavi z Mursko Soboto glede cen najemnin optimalnejša izbira, saj so te nekoliko nižje. 

Pomurje pa ne bo preseglo ljubljanskih najemnin in najemnin ob Obali, je še pojasnil.

Komentarji (1)

Meri (ni preverjeno)

Ptujinfo, zakaj pa omenjate toliko Prlekijo in Prekmurje (Ormož, Ljutomer, Murska Sobota, Lrendava)?! Mnogo več bi morali pisati kako je na Ptujskem; na začetku je slika Ptuja z okolico!!

Starejše novice