Po dolgoletni bitki za urgentni center na Ptuju se zadeve naposled premikajo v pravo smer. Pa lahko dolge postopke pospešimo?

Bitka za urgentni center na Ptuju se bije že dolga leta. Končno, osem ministrov kasneje, je ptujska bolnišnica dosega potrditev - pričela se bo gradnja urgentnega centra v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj. 

Tako je dogovorjeno, da bo do konca novembra ministrstvo za zdravje objavilo javni razpis za izbor izvajalca, tega pa bo nato izbrala bolnišnica. Tako bi morali biti do konca februarja 2022 izvajalci gradbenih del izbrani. 

Časovnica določa, da bi naj bil urgentni center na Ptuju zgrajen februarja 2023. 

Naj se zagotovijo sredstva, da se lahko gradnja zaključi prej

Boštjan Koražija, član poslanske skupine Levica je pa na vlado naslovil pobudo v zvezi z dokončanjem izgradnje urgentnega centra na Ptuju v letu 2022. 

V svoji pobudi je zapisal, da je participacija lokalnega okolja v višini 800.000,00 evrov še zmeraj na razpolago ter da nobeno drugo okolje take participacije ni zagotovilo. 

Obenem meni, da je zaradi tega vložka lokalnega okolja nesprejemljiva tudi namera o prodaji zemljišč v okolici ptujske bolnišnice. Ta je namreč do danes nezazidana in še prosta za možno širitev bolnišnice. 

Koražija je vlado pozval, da prerazporedi sredstva proračunov za leti 2021 in 2022 ali z rebalansom zagotovi zadostna finančna sredstva, da se lahko gradnja urgentnega bloka zaključi vključno z drugim nadstropjem. 

Prav tako poziva vlado, da se odpove nameri o prodaji nepremičnin ob bolnišnici. Poziva, da se ta zemljišča ohrani za prihodnje morebitne potrebe bolnice. 

Zemljišča bi bila prodana za financiranje urgentnega centra

Celotna investicija je vredna malo več kot 6,5 milijonov evrov. Od tega bo država zagotovila 4,4 milijone, milijon bo prispevala sama bolnišnica, še slab milijon pa bi naj bil pridobljen iz prodaje bolnišniških nepremičnin. Tako bi prodali stanovanja, garaže in tudi zemljišča v neposredni okolici bolnišnice. 

»Glede na to, kakšno je stanje v bolnišnice kar se tiče prostorov in opreme, pričakujemo še soglasje h kakšnemu drugemu investicijskemu projektu, ki je že kar nekaj časa na ministrstvu,« je ob nedavnem obisku zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja povedala direktorica bolnišnice Anica Užmah. 

Bolnišnica bi, poleg urgentnega centra, ki ga krvavo potrebuje, potrebovala še menjavo sterilizatorjev, nadgradnjo magnetno resonančne naprave, prenovo lekarne ... 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice