Ob obisku ptujske bolnišnice je njeno delo ocenil kot dobro - a izzivi ostajajo.

V dveh mesecih je ptujska bolnišnica dosegla to, kar ji doslej ni uspelo pri osmih ministrih: pričela se bo gradnja urgentnega centra v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Vlada Republike Slovenije je danes na vladi potrdila finančno konstrukcijo, ki gradnji urgence na Ptuju prinaša manjkajoča sredstva. 

Do konca novembra bo ministrstvo za zdravje objavilo javni razpis za izbor izvajalca, tega bo nato izbrala bolnišnica. Do konca februarja 2022 bi naj bili izvajalci gradbenih del izbrani.

Urgentni center bo izgrajen februarja 2023, in sicer na dvorišču ob bolnišnici, kjer sedaj zeva luknja z izkopaninami.

Investicija bo v skupni vrednosti malo več kot 6,5 milijona evrov.

Od tega bo država zagotovila 4,4 milijona evrov. Milijon evrov in pol je prispevala tudi sama bolnišnica, k čemur so po besedah direktorice Anice Užmah pripomogli predvsem zaposleni, ki so v zadnjih treh letih pripomogli k pozitivnemu poslovanju bolnišnice.

Še slab milijon evrov bo pridobljen iz prodaje nepremičnin bolnišnice, ki jih bolnišnica za izvajanje dejavnosti nujno ne potrebuje: 12 stanovanj, garaže in zemljišča v okolici bolnišnice.

Stanje bolnišnice dobro, a lahko bi bilo bolje

Poklukar je na obisku ugotovil, da s 500 zaposlenimi ptujska bolnišnica nima takih problemov s kadrovsko zadostnostjo kot nekateri drugi zdravstveni zavodi v Sloveniji. 

»Z veseljem lahko povem, da bolnišnica posluje uravnoteženo, da je v zadnjih treh letih odpravila primanjkljaj iz preteklih let. Da kljub težkemu letu, ki je za nami, v kolikor ne bo prišlo do pomembnega poslabšanja epidemije, lahko računamo, da bo bolnišnica v večjem delu programe realizirala v pričakovanem obsegu,« je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

A kljub temu številni programi potekajo v 150 let starih prostorih, kar nekaj aparatur v bolnišnici pa terja prenovo ali zamenjavo.

Za Poklukarja je zato ključno, da na vladi sprejmejo primerne zakone o zagotavljanju sredstev za slovensko zdravstvo in tako omogočijo, da bo slovensko zdravstvo na dolgi rok usposobljeno za opravljanje svojega poslanstva.

Ti zakoni bi tudi ptujski bolnišnici omogočili ostale posodobitve, ki jih bolnišnica potrebuje: menjavo sterilizatorjev, nadgradnjo magnetno resonančne naprave, prenovo lekarne ...

Tako tudi direktorica: »Glede na to, kakšno je stanje v bolnišnice kar se tiče prostorov in opreme, pričakujemo še soglasje h kakšnemu drugemu investicijskemu projektu, ki je že kar nekaj časa na ministrstvu.«

Spregovorili tudi o cepljenju 

Pomemben del današnjega pogovora je potekal tudi o cepljenju. Poklukar je zagotovil, da tiskanje in pošiljanje evropskih kovidnih potrdil aktivno teče.

Zdravstvene delavce pa je pozval, naj vse skeptike nagovorijo in jim predstavijo vse prednosti cepljenja ter njegovo varnost in učinkovitost. 

»Edino s cepljenjem bo mogoče, da bo naša družba široko odprta, da bodo turistične destinacije odprte brez ovir, da bo gospodarstvo teklo, da bodo odprte šole, da se ne bomo pogovarjali o duševnih stiskah mladih in otrok, temveč da bomo živeli čim bolj podobno kot pred epidemijo,« je dejal Poklukar.

Komentarji (1)

Voznik (ni preverjeno)

Ker mu na čast boste gradili če sploh nimate kadra v bolnicah e moj minister

Starejše novice