Po vnovičnem porastu okužb s koronavirusom, pristojni napovedujejo zaostrovanje ukrepov. Med drugim tudi zapiranje gospodarstva.

Po prvi obletnici druge razglasitve epidemije v Sloveniji iz Gospodarske zbornice Slovenije sporočajo: odločni NE zapiranju gospodarstva, odločni DA preventivnim ukrepom.

Janša: »Slovenija bo ponovno prisiljena uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT ukrepi«

Predsednik Vlade Republike Slovenije je včeraj v državnem zboru povedal, da se Slovenija zaradi neodgovornega obnašanja nahaja pred uvajanjem novih ukrepov.

To naj bi bili ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo ter povzročili dodatno škodo ter zavirali okrevanje po epidemiji. 

Gospodarska zbornica Slovenije ponovnega zapiranje ne podpira

Gospodarska zbornica Slovenije ne podpira nikakršnih zamisli o ponovnem zapiranju gospodarstva.

»Prvi in drugi val sta nacionalno gospodarstvo stala 1,5 milijarde evrov v obliki izgubljene oziroma zamujene gospodarske rasti. Še vedno se številne dejavnosti soočajo s posledicami skoraj leto in pol trajajoče pandemije in spreminjajočih ukrepov na področju varovanja zdravja«, pišejo na spletni strani Gospodarska zbornice Slovenije. 

Zapiranje dejavnosti pomeni zastoj gospodarskega razvoja

Na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije zapišejo, da bi vsakršno morebitno ponovno zapiranje dejavnosti pomenilo ponovni zastoj gospodarskega zagona.

»Aktualna gospodarska pričakovanja ostajajo dobra in gospodarska rast Slovenije za 1,5 odstotne točke presega tisto v območju evra. Gospodarska zbornica Slovenije izpostavlja nujnost, da gospodarstvo ostane odprto ter hkrati pozorno spremlja odločitve o zajezitvenih ukrepih v drugih evropskih državah, ki so zelo selektivni in ne obremenjujejo gospodarstva«, še pojasnijo na Gospodarski zbornici Slovenije.

Po podatkih Univerze v Oxfordu je indeks zajezitvenih ukrepov v Sloveniji na ravni novih članic Evropske unije.

Poziv Gospodarske zbornice Slovenije k odgovornemu ravnanju državljanov

Gospodarska zbornica Slovenije poziva vse državljane in državljanke Slovenije, da z odgovornim ravnanjem prispevajo k zmanjšanju števila okužb s covidom-19.

»Zgolj dosledno spoštovanjem preventivnih zaščitnih ukrepov ter upoštevanje PCT pogoja v javnem življenju lahko zaustavijo negativno spiralo širjenja okužb z koronavirusa,« izpostavijo na Gospodarski zbornici Slovenije.

Precepljenost prebivalcev nad 18 let zgolj 58,5 odstotna

Ob tem gospodarska zbornica še opozarja, da precepljenost prebivalcev nad 18 let v Sloveniji zgolj 58,5-odstotna in s tem zaostaja za evropskim povprečjem, ki je pri 74,1 odstotkih.

Zato zagovarjajo čim večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 ter pozivajo tudi pristojne institucije, da usmerijo vse napore v spodbujanje posameznikov k cepljenju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice