Foto: osebni arhiv Alena Gajška
Alena Gajška se spomnimo kot umetnika, ki je že ustvarjal za luksuzno znamko Maserati. A to je bil le začetek. Sledilo je ustvarjanje za Twenty One Pilots.

Alen Gajšek je umetnik, ki je odraščal na Ptuju, a je stalni dom našel v Mariboru. Je 3D umetnik, po izobrazbi sicer strojni tehnik, ko ne pilotira drona, pa svoje dni preživlja na nogometnem ali košarkarskem igrišču. 

Nedavno ga je doletela čast, uspeh, ki je postavil ton za nadaljnji razvoj kariere mladega umetnika. Kontaktirali so ga iz luksuznega Maseratija, kjer so mu ponudili življenjsko priložnost. 

»Ustvariti sem moral sliko, ki prikazuje njihov prvi supercar Maserati MC20. Želeli so, da ga naredim v svojem stilu oziroma ga postavim v futuristično okolje,« je takrat za Ptujinfo povedal umetnik Gufe, ki je ob ponovnem pogovoru dodal, da je to bil projekt, ki je dvignil celotno vrednost njegovega 'branda', znamke. 

»To je spet eden tistih projektov, ki ti govori, da si na pravi poti«

Nedavno pa še ena potrditev, še en projekt, ki si ga lahko vsak umetnik šteje v čast. Le kdo ne pozna dua Twenty One Pilots, ki je za svoje delo prejel celo prestižno nagrado grammy. 

Umetnik je hitro padel na radar ljudem, katerih delo zajema skrb za nastope omenjenih glasbenikov. Tako je po Maseratiju sledil projekt še za te legendarne glasbenike. Naloga Gajška pa je bila ustvariti animacijo za pesem Mulberry Street.

Delo je potekalo nekako takole. Za pesem so najprej postavili resnično sceno, ki prikazuje omenjeno ulico v New Yorku. Gajšek za Ptujinfo pove, da so bila navodila natančna, 90-odstotkov projekta je bilo narejenega po načrtu. Sceno iz ulice je umetnik nato rekreiral v 3D programu, nato z raznimi učinki ustvaril animacijo. 

Prav ta animacija pa bo predvajana vsakič ob pesmi Mulberry Street na njihovem Takeover Touru, za katerega načrtujejo čez trideset koncertov po svetu

»To je spet eden tistih projektov, ki ti govori, da si na pravi poti. Vesel sem, da sem bil lahko del te zgodbe. Ko sem prvič slišal njihovo glasbo že pred leti, si nisem nikoli predstavljal, da bom z njimi sodeloval,« je ponosen štajerski umetnik. 

Sam projekt za glasbenika Twenty One Pilots je bil dokočan v treh dneh, luč sveta pa je ugledal v začetku meseca avgusta. 

Spodnja fotografija prikazuje animacijo ulice, ki se odvija za glasbenikoma. Prav za to animacijo je zaslužen Alen Gajšek. Ob kliku na fotografijo ali to obarvano povezavo se Gajškova animacija odvija med minutami 44.30 do 46.00. 

Posnetek zaslona videa Mulberry Street, Columbus Ohio

Sodelovati z umetniki, ki navdihujejo

Le kakšen je občutek sodelovati z ljudmi, umetniki, glasbeniki, ki jih gledamo po televiziji, preko družbenih omrežij? Gajšek pove, da so to preprosto najboljši projekti, ki predstavljajo motivacijo, zagon za naprej. 

»Res je super občutek, ko sodeluješ z glasbeniki, ki te inspirirajo in ti je njihova glasba že zelo dobro poznana od prej. Danes pa ima ta le še večji pomen,« razkrije umetnik, ki deluje pod umetniškim imenom Gufe.

Umetnik dodaja, da večinoma ustvarja projekte, ki jih je moč videti čez lužo. »Glede na to, da večina animacij, ki jih nasploh ustvarjam se dogajajo čez lužo, po navadi vidim samo preko posnetkov ali slik si vsekakor kaj podobnega, kot je bil ta projekt, enkrat želim ogledati v živo,« doda. 

Namig za naslednji projekt: NFT in Metaverse

Sta vam znani besedi NFT in Metaverse? Tehnološkim navdušencem, navdušencem nad digitalno umetnostjo ali kriptosvetom besedi gotovo nista neznanka. 

Beseda NFT označuje digitalna sredstva, so edinstvena in, kar je najpomembnejše, avtentična. Preprosto lahko gre tudi za zbirateljska sredstva, kot na primer digitalno umetnost. 

Metaverse je širok pojem, ki označuje digitalni svet. Svet, ki se dogaja na spletu, kjer smo del spletnega življenja tudi mi, tisti, ki sedimo za svojimi napravami. 

No, to je pa le namig naslednjega podviga Alena Gajška. Za nas razkrije, da trenutno dela na najbolj perspektivnem projektu do zdaj. Kot namig je podal le ti dve besedi: NFT in Metaverse. Ostalo pa naj ostane še skrivnost. 

Starejše novice