Vir: Anita Šumer - osebni arhiv
Anito Šumer je nenadna izguba partnerja pripeljala do tega, da je postala še bolj strastna 'drožomanka', avtorica uspešnih knjig, spletnih tečajev in kuharskih pripomočkov, učiteljica joge ter oseba, ki s svojo osebno zgodbo pomaga drugim.

Pogovarjali smo se z Anito Šumer, navdušeno pekarico z drožmi, avtorico priljubljenih knjig in spletnih tečajev Drožomanija ter učiteljico kundalini joge in medijem za sporočila duhovnega sveta (kanaliziranje), ki s svojo zgodbo navdihuje vse okoli sebe. 

Navdušena 'drožomanka', avtorica knjig in spletnih tečajev ter strastna učiteljica joge

Njeni dnevi so trenutno precej razgibani, veliko potuje in se ukvarja s številnimi projekti, pogosto je tudi na Hrvaškem, saj imajo tudi Hrvati radi njene nasvete in radi 'kvasijo'.

Ob tem pa se ves čas trudi, da dela stvari, ki jo izpopolnjujejo in krepijo njenega duha ter s katerimi lahko pomaga tudi drugim

»Dosti sem na poti, ko sem pa doma, si rada vzamem čas in jutra so moja. Zjutraj se med peto in pol šesto zbudim in si potem naredim eno jutranjo kanalizirano meditacijo, se v postelji objamem, lepo 'pocartam' svoje telo, potem naredim še vadbo kundalini joge pa še mogoče kakšno dihalno tehniko za umirjanje uma, potem pa imam zajtrk in se dan lahko začne.

Sledijo kakšne računalniške zadeve, kakšni recepti ali pa fotografiranje in testiranje, potem so še kaki zoom sestanki vmes, če sem doma. Drugače popoldne si pa rada vzamem čas, da grem vsaj enkrat na dan v naravo, v gozd. Zvečer tudi kaj preberem, poslušam kanalizirano meditacijo, pišem dnevnik, imam večerne rituale. Odvisno, kako začutim, kako se počutim,« je opisala svoj vsakdan.

Življenje pa ni bilo vedno tako 'rožnato', pred tremi leti in pol je njen mož naredil samomor

A v njenem življenju ni bilo vedno vse tako 'rožnato' in umirjeno. Njen mož Sašo se je boril s hudo bolezensko motnjo paranoidno shizofrenijo, ki je puščala posledice tudi na njej.

Oktobra 2019 pa ga je to bolezensko stanje pripeljalo do tega, da je storil samomor.

»Sašo je imel paranoidno shizofrenijo. Bil je čudovit človek, ljubeč mož, izjemno srčen, pozoren. Dve taki epizodi je imel, tretja je bila očitno ta zadnja. Ko vidiš človeka, ki ga ljubiš, v drugem stanju, da ni tukaj in zdaj, da je v nekem svojem svetu, da vidi in sliši stvari, ki jih drugi ne. To je bila težka izkušnja in traja nekaj časa, da prideš k sebi nazaj. Prvi dve epizodi sta bili zelo močni in nisem si predstavljala, kako bom preživela še na primer eno ... Tudi sama sem ob tem doživljala svoje izzive in dvome, kaj je resnično in kaj ni,« nam zaupa s solzami v očeh.

Z danes na jutri se je morala soočiti s kruto usodo. Ostala je sama.

»Seveda sem bila žalostna, besna, jezna, razočarana … Cela paleta čustev je prišla ven na začetku, seveda tudi, kaj bodo pa drugi rekli, zato tega tudi v bistvu nikoli nisem delila, razen če me ni kdo izrecno vprašal, kaj se je zgodilo. Napisala sem, da je umrl, in to je bilo to,« je še dodala.

Brez podpore bližnjih takšne izkušnje ne bi predelala

To ji je povzročalo hude težave s spanjem, tudi sama je kdaj pomislila na črn scenarij, ki ga nato zaradi ljubeče podpore ni izpeljala.

»Moja poročna priča Sonja mi je kar hitro rekla: ne, ne, teh občutkov pa ne. Da je bila to njegova odločitev, da nisem nič kriva. Veliko podpore sem imela tudi od ostalih, od prijateljic, s katerimi smo hodile na pohode, z eno prijateljico sva se zelo povezali, hodili, debatirali, o življenju, o tem, kakšne preizkušnje nam ponuja življenje in kako iz njih rastemo. Potem sem spoznala še eno zelo dobro prijateljico, ki je vodila različne šamanske terapije, zelo sva se povezali, hodili po gozdovih, skratka, ja, veliko je bilo prijateljic, ki so mi stale ob stran,« je poudarila.

Zdaj je sprejela, da ni kriva za moževo smrt, in sprejema, da je bila to njegova svobodna odločitev.

Ker se z občutki ni mogla soočiti, se je na polno vrgla v delo

Kljub veliki podpori pa je sama pri sebi vedela, da se s tem ne zna soočiti, da ji misli ne dajo miru in se mora nekako zamotiti. To jo je pripeljalo do tega, da se je, kot pravi, na polno vrgla v delo in še bolj spoznala ljubezen - peko z drožmi.

»Ampak potem si um seveda dela pač kakšne druge zgodbice in scenarije in podobne stvari. Tako da se sama nisem znala soočati s tem, ker sem se vrgla v delo, sem na polno drožila, da bi nekako pozabila,« je opisala Anita.

In res, peka z drožmi ji je sčasoma postala kot nekakšna rešitev, nekaj, kar ji je pomagalo in nekaj, v čem je po kruti usodi spet lahko uživala.

»Ta drožomanija je nastala iz ljubezni do njega 2012, ko ni mogel jesti običajnega kruha, zdaj nadaljujem iz ljubezni do boljšega kruha in drugih pekovskih izdelkov,« je dodala.

»To je bila taka bolečina, da sem komaj dihala«

A tudi ta rešitev je bila, kot pripoveduje Anita, zgolj začasna. Sčasoma so na plano privrela vsa zatrta čustva.

»Potem nekje po pol leta me je telo opozorilo, da to, kar počnem, je samo beg, izogibanje občutku, da Saša več ni tukaj … In potem je moje telo ... Predstavljaj si, da si prelomljena na pol. Pod srcem, odzadaj na hrbtenici, kot da te nekdo zlomi kot en kol in to je bila taka bolečina, da sem komaj dihala, fizično na telesu pa ni bilo ničesar za videti. In od masaž, raztegovanj, pač nekako nič ni pomagalo in to je bil v bistvu moj začetek soočanja s tem, kaj se je zgodilo,« je iskreno povedala.

Dodala je, da se je po treh mesecih od moževe smrti celo zaljubila, a iz nepravih razlogov: »Nisem znala živeti sama. Tisto svojo potrebo po bližini, po stiku, sem iskala nekje zunaj. Takrat nisem vedela, da si vse to lahko dam sama in da vzpostavim stik s svojim telesom, da ga negujem, da ga spoštujem, da poskrbim zanj.«

Pri spopadanju z bolečino so ji pomagale duhovne terapije in kundalini joga

Po spletu naključij se je nato v letu 2020, malo manj kot leto dni po moževem samomoru, srečala z Zvezdano Mlakar, ki jo je nato spoznala tudi z zdravilkama Dragico Čarna in Benedikto Štokelj.

Ti zdravilki sta začutili, kako veliko bolečino nosi Anita v sebi ter jo s pravimi besedami in terapijami nekako usmerili na 'pot okrevanja'. Kot je pojasnila sogovornica, je bilo ravno to tisto, kar je najbolj potrebovala.

»Takrat sem prišla tudi v stik z reikijem, ki ga Dragica prakticira in parkrat so mi dali reiki, potem sem, mislim, da je bilo januarja 2022, naredila pri njej iniciacijo v reiki prve stopnje in pričela zdraviti sama sebe. To je bil nekako začetek okrevanja, začetek tega potovanja nazaj k sebi, vase,« je pojasnila.

Ker je začutila, da ji te duhovne terapije in stik z reikijem pomagajo, se je v naslednjih mesecih udeležila več tovrstnih dogodkov, na katerih je pri Katarini Marinč spoznala tudi strast do kundalini joge.

»Ta joga me je poklicala, ker ni samo za fizično telo, ampak je tudi joga za naš živčni sistem, krepi ga in nam pomaga, da smo odpornejši na stres. Hkrati pa se tudi povezujemo s svojim višjim jazom, lahko rečemo s svojo dušo, z izvorom. Ta joga mi je zelo pomagala, zato sem to redno počela in sem se prijavila tudi na izobraževanje za učitelje za kundalini jogo,« je še dodala.

Prek stika s svojim fizičnim telesom pa je prišla tudi v večji stik s sabo. Marca 2021 se je vpisala v tečaj Boginja Tjaše Dorelay in začela negovati svoje telo na različne načine. Ga poslušati, se z njim pogovarjati. Zadovoljevati svoje potrebe. Tako se je lani udeležila tudi začetnega in nadaljevalnega tečaja kanaliziranja po metodi Celestial Inspiration.

S sporočili duhovnega vodstva prejema večjo jasnost in razumevanje, zakaj se nekaj dogaja v njenem življenju in kako se lahko ljubeče podpre pri svoji rasti, pravi. 

»Trenutno sem v svoji najboljši verziji sebe«

Danes lahko Anita Šumer s ponosom reče, da je nenadno smrt moža predelala in da se spet počuti dobro v svojem telesu.

»Trenutno sem v svoji najboljši verziji sebe. V bistvu se nikoli nisem tako dobro počutila. Mislim, saj pridejo tudi 'žute' minute , 'žuti' dan, kisli dan, ko se droži zakislijo, ampak imam svoj nabor nekih ritualov, ki mi pomagajo, da pridem ponovno v stik s sabo, se koncentriram, da grem svoj steber, če me kaj iztiri, da vem, kaj narediti,« je pojasnila.

Smrt partnerja danes dojema kot veliko iniciacijo zase, da je stopila v stik sama s sabo. Skozi raznolike načine pa je v tem procesu odkrila tudi svoje darove, torej strast do peke z drožmi, kundalini jogo in kanaliziranje oziroma povezovanje z duhovnim svetom.

»Moja duša me ljubeče potiska, da podelim svoje darove tudi v svet, tako da bodo v prihodnosti tudi vodene vadbe kundalini joge, kakšne kanalizirane meditacije in podobne aktivnosti. Ali pa zdrožitev vseh darov. Bom videla, kaj bom začutila,« je še dodala.

Med 19. junijem in 25. junijem pripravlja tudi brezplačno vadbo kundalini joge, ki bo potekala prek spleta. Prijaviš se lahko tukaj in si daš novo izkušnjo.

Projekt »Odkrito na spletu« sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Starejše novice