Kinološka zveza Slovenije je na seznam kinoloških sodnikov, ki bodo sodili na prireditvi v Celju, uvrstila črnogorskega sodnika, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi mučenja in ubijanja živali.

Slovenijo je v preteklih dneh razburila novica, da je Kinološka zveza Slovenije na seznam kinoloških sodnikov, ki bodo prihodnje leto sodili na prireditvi Euro Dog Show v Celju, uvrstila črnogorskega sodnika Miodraga Vreteničića, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi mučenja in ubijanja živali.

Po poročanju portala Pes moj prijatelj je Miodrag Vreteničić, predsednik Kinološke zveze Črne Gore in lovec, marca lani ustrelil pet mesecev starega mladiča, ker naj bi preganjal njegove ovce. Še živega, a močno poškodovanega pa je odvrgel v grmovje kar lastnik mladiča.

Psa so našli in zanj poskrbeli lokalni aktivisti, ker pa zanj v Črni Gori niso našli ustrezne veterinarske oskrbe, ga je pod svoje okrilje vzelo Obalno društvo proti mučenju živali iz Kopra. Psa so poimenovali Angelo.

»Angelo je brez sprednje tačke in delčka zadnje tačke. Je dobro mobilen, saj sta ti tački paralelni. V sebi ima zagotovo še približno 50 šiber in upamo, da se ne bodo premikale po teleščku in zašle v kakšnega od vitalnih organov,« je za portal Pes moj prijatelj povedala Andrea Bogataj Krivec, predsednica društva.

Dodala je, da je ubogemu kužku dogodek pustil tudi psihične posledice: »Do neznancev je zelo nezaupljiv, ustraši se vsake nepričakovane motnje. Je pa zagotovo postal nepogrešljivi član naše družine. Malo poseben, a naš.«

Vreteničić se je, po poročanju srbskih in črnogorskih medijev, takoj po dogodku zgovarjal na to, da je streljal proti več psom preventivno, da jih prestraši, saj naj bi preganjali njegove ovce in pri tem naj bi štirikilogramskega mladiča zadel povsem slučajno. Lastnik težko poškodovanega mladiča Darko Vuković naj bi po ogledu poškodovanega psa poklical veterinarja, po njegovem nasvetu pa naj bi psa zavezal v vrečko in odvrgel čez pečino.

Zaradi pritiska medijev in javnosti je zadeva prišla pred sodišče, kjer sta bila predsednik Kinološke zveze Črne Gore Miodrag Vreteničić in lastnik psa Darko Vuković spoznana za kriva in letos maja obsojena; Vreteničić na štiri mesece zapora, Vuković na dva meseca zapora, oba pa pogojno za dobo enega leta. Sodba je septembra letos postala pravnomočna, so še zapisali na portalu Pes moj prijatelj.

Kinološki sodnik in predsednik črnogorske kinološke zveze Vreteničič ves ta čas nemoteno opravlja svoje delo v kinološki zvezi in na kinoloških tekmovanjih, še poroča Pes, moj prijatelj.

Bo pravnomočno obsojeni mučitelj psov sodil tudi v Celju?

Vreteničič se je znašel na seznamu sodnikov na mednarodni prireditvi, ki bo naslednje leto v Celju pod okriljem Kinološke zveze Slovenije. Ob najavi tega dogodka in ob objavi sodelujočih kinoloških sodnikov na strani Kinološke zveze Slovenije se je med Slovenci sprožil val ogorčenja.

To je seznam sodnikov, ki bodo sodili na razstavi v Celju:

Kinološka zveza Slovenije je v pojasnilu na svoji Facebook strani zapisala: 

»Kinološka zveza Slovenije je bila obveščena o postopku zoper sodnika Miodraga Vreteničića zaradi kaznivega dejanja mučenja in ubijanja živali. Kinološka zveza Slovenije pred sestavljanjem liste sodnikov za Euro Dog Show z zadevo ni bila seznanjena, zato je bil Vreteničić nanjo uvrščen. V naslednjih dneh bo Kinološka zveza Slovenije pridobila verodostojne informacije in se nato odločila o nadaljnih postopkih.«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice