Slika je simbolična.
Si predstavljate, da bi Elon Musk svojo naslednjo megatovarno gradil v Sloveniji? Prvi mož Tesle je na Twitterju zapisal, da iščejo novo lokacijo za tovarno. Janez Janša ga je pozval, naj jo odpre v Sloveniji. Je to realna možnost?

Po tem, ko je zgradil gigapodjetja že v Nevadi, New Yorku in Šanghaju, je Elon Musk napovedal, da razmišlja o gradnji še ene Tesline tovarne.

Tesla je sicer ravno pred zagonom novih tovarn v Berlinu in Teksasu. V nemški prestolnici naj bi proizvodnja stekla že oktobra.

Govorilo se je, da bo naslednja lokacija Teslinega podjetja Rusija. Musk je te govorice zanikal in na Twitterju zapisal, da avtomobilski proizvajalec Tesla išče novo lokacijo za tovarno.

Odgovoril mu je predsednik slovenske vlade Janez Janša in mu kot mogočo lokacijo za tovarno električnih vozil predlagal Slovenijo.

Janša je Musku tudi posredoval seznam najvarnejših držav na svetu, na katerem je Slovenija na petem mestu in izpostavil, da je Nikola Tesla ob koncu devetnajstega stoletja deloval v Mariboru.  

Kasneje je na Twitterju Muska povabil, da svoje podjetje razširi v Slovenijo, še slovenski veleposlanik v Združenih državah Tone Kajzer, ki je ob tem poudaril, da je to domovina Luke Dončića.

Je proizvodnja v Sloveniji sploh mogoča? 

Teslina tovarna se razprostira na kar 12 tisoč kvadratnih metrih površine in zaposluje sedem tisoč ljudi. Je grajenje Teslovega gigapodjetja v Sloveniji sploh realna možnost?

»Vsekakor smo Slovenci zmožni pripeljati takšno industrijo k nam,« je za oddajo 24ur povedal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič in potrdil, da je Janša s tvitom mislil resno. 

Dodal je, da Slovenija ni velika, a tudi tako majhna ne. »Imamo vrhunsko lego, visoko izobraženo delovno silo in kar nekaj izkušenj na področju avtomobilske industrije,« je še povedal Andrijanič. 

Ideja o Teslinovi naložbi v Sloveniji ni nova

Tudi spletni medij Žurnal24 poroča, da pri Janševem tvitu ni šlo le za naključje. Kot so zapisali, ideja o vzpostavitvi pogojev za Teslinovo naložbo v Sloveniji ni nova, ampak gre za več kot leto star projekt iskanja primernih lokacij.

Te morajo ustrezati strogim Teslinim zahtevam, med katere spada nekmetijsko zemljišče primerne velikosti in z možnostjo razširitve, bližina ceste in železnice, ustrezna ostala infrastruktura in drugo.

Možna lokacija tovarne tudi na Štajerskem?

Kot še poročajo pri Žurnal24, se je ideja kalila na Gospodarski zbornici Slovenije, na podlagi študije pa je bila na začetku letošnjega leta narejena predstavitev za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. 

V študiji so bile zapisane prednosti Slovenije, kot so dolgotrajne izkušnje z avtomobilsko industrijo in izobražena delovna sila, številni lokalni proizvajalci, stabilne tržne razmere in položaj Slovenije v mednarodnih partnerstvih, odlična strateška lega, Luka Koper in tako dalje.

Iz dokumentacije, ki so jo prejeli v uredništvu Žurnal24, je razvidno, da osnovnim Teslinim zahtevam odgovarja več lokacij v Sloveniji.

Kot najboljše in najbolj primerne so izluščili štiri, pri čemer je po ena na Dolenjskem, Gorenjskem, Štajerskem in Primorskem.

Starejše novice