Slika je simbolična (foto: Bobo).
V torek je bilo ob opravljenih 4237 PCR testih potrjenih 388 novih okužb. Poleg omenjenega števila PCR testiranj je bilo včeraj opravljenih tudi 28.151 hitrih antigenskih testov.

Kaj padec sedemdnevnega povprečja potrjenih okužb pod 300 pomeni za veljavnost obstoječih ukrepov, tudi v luči pričakovanega gibanja krivulje epidemije, bo popoldne na Brdu pri Kranju s svetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje razpravljala vlada, je napovedala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco glede covida-19.

Kacin: 20,2 odstotka odraslih oseb že cepljenih z drugim odmerkom

Logistični koordinator cepljenja proti covid-19 Jelko Kacin je na današnji vladni novinarski konferenci poudaril, da epidemiološke razmere odražajo tudi vse večji delež precepljenih, zlasti tistih ranljivejših. 

Višja precepljenost otežuje širjenje virusa, zato so tudi rezultati testiranj oziroma zmanjšanje števila novo okuženih veliko bolj ugodni in spodbudni. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so precepili s prvim odmerkom že 635.433 odraslih oseb ali 36,8 odstotka in 348.080 ali 20,2 odstotka oseb tudi že z drugim odmerkom.

Javnost, predvsem tiste, starejše od 50 let, je Kacin pozval k cepljenju, a ob tem tudi izpostavil težave z dobavami, ki še naprej nestabilne in vse premalo zanesljive. 

V celotni slovenski populaciji pa delež precepljenih s prvim odmerkom znaša 636.184 ali 30,3 odstotka oseb, z dvema odmerkoma pa 348.304 oseb ali 16,6 odstotka Kacin meni, da bi bil delež brez dvoma večji, če bi imeli več dobav cepiv. 

Dobave so trenutno nezanesljive

Vsi dobavitelji cepiv so imeli težave z dobavami, je poudaril Kacin, pozitivno izstopa le Moderna, ki Sloveniji že tedne redno dobavlja enake količine odmerkov. 

Njihove dobave sicer pokrivajo le 11-odstotni delež tedenskih dobav. Dobavitelj Pfizer BioNTech je zaradi težav nedavno spremenil dosedanjo prakso napovedovanja pošiljk in že nekaj časa napoveduje le dvotedenske dobave, dolgoročnejših pa ne več oziroma še ne. 

Kacin je tudi poudaril, da Slovenija pričakuje, da bo dobavitelj do konca tega meseca začel uresničevati dogovor z Evropsko komisijo, saj bi to skoraj podvojilo njihove tedenske dobave Sloveniji.

V petek v Sloveniji pričakujemo večjo količino odmerkov AstraZenece, ki bo pristojni službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje omogočila, da prihodnji teden cepilnim centrom dostavijo občutno več odmerkov, je dejal logistični koordinator Kacin. 

Ta teden so bile cepilnim centrom zagotovljene predvsem količine za drugi odmerek AstraZenece. 

»Še naprej držimo v rezervi del odmerkov tega cepiva,« je poudaril govorec, saj AstraZeneca cepiv še vedno ne dobavlja vsak teden. Povpraševanje po odmerkih se je v zadnjem tednu povečalo tudi zato, ker je posvetovalna skupina dovolila tudi skrajšanje obdobja med prvim in drugim odmerkom.

Pfizer BioNTech pri Evropski agenciji za zdravila zaprosil za registracijo cepiva za mladostnike

Kacin je še dejal, da je cepivo Comirnaty glavnega dobavitelja Pfizer BioNTech v Kanadi, za tem pa tudi v ZDA, že dobilo registracijo oziroma dovoljenje za cepljenje otrok tudi v starosti od 12 do 15 let, sedaj pa je enako zaprosilo že nekaj časa v postopku tudi pri Evropski agenciji za zdravila.

Pričakujemo, je poudaril Kacin, da bi bila odločitev lahko sprejeta v najkrajšem možnem času, morda še ta mesec, in v nadaljevanju potrjena tudi v Evropski komisiji. 

To bi omogočilo, da v prihodnje lahko učinkovito zaščitimo tudi otroke. Enako zaprosilo pri regulatorjih že najavlja tudi Moderna.

Cilj ostaja večja precepljenost 

Po besedah Kacina je in ostaja cilj čim večja in čim hitrejša precepljenost prebivalstva, zato vsem, ki še čakate na cepljenje sporoča, da bo v mesecu juniju na voljo precej več cepiv, zato se cepilni centri pripravljajo na večji odziv, je pojasnil Kacin.  

V tem trenutku je zelo pomembno, da se starejši od 50 let, ki še niso zaščiteni, cepijo čim prej, da bi v nadaljevanju lahko množično cepili tudi mlajše, predvsem pa zaposlene zlasti v turizmu, da omogočimo zagon panog, ki so najbolj trpele zaradi omejitev, ki smo jih bili prisiljeni uveljaviti za zaščito življenj najbolj ranljivih in obvladovanje zdravstvene krize, še dodaja Kacin.

»Vsem, ki ste pri tem prevzeli svoj del bremena iskrena hvala. Vse, ki ste že cepljeni, prosim, da k cepljenju nagovorite tudi druge, saj so sporočila tistih, ki že imamo to osebno izkušnjo in zaščito, več vredna. Potrudimo se, da bomo skupaj dosegli več in bolje, predvsem pa tudi hitreje. Skupaj zmoremo, zato ostanite še naprej zdravi,« je pozval državni sekretar Kacin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice