Vsi učitelji, ki bodo v neposrednem stiku z učenci, bodo testirani s hitrimi testi. Testiranje je, za učitelje, ki bodo delo opravljali v stiku z učenci, obvezno.

V torek, 26. januarja, se odpirajo vrata vrtcev in osnovnih šol. Toda ... Odpirajo se vrata vrtcev, prvih treh razredov osnovnih šol ter višje in visokošolskih zavodov za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj le za statistične regije Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska.

Vrata vrtcev in šol pa ostajajo zaprta v Posavski, Goriški in Jugovzhodni regiji, saj je tam epidemiološka slika še preslaba. V teh treh regijah po pouk potekal na daljavo, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Večinoma šolanje še vedno na daljavo

Šolanje na daljavo pa bo veljalo povsod za učence od četrtega do devetega razreda osnovnih šol, srednje in višje šole, glasbene šole in fakultete. 

Fakultete in višje šole pa lahko torej izvajajo nujne laboratorijske vaje, ostali del pouka pa se mora izvajati na daljavo.

Obvezno hitro testiranje za vse učitelje

Vsi učitelji, ki bodo v neposrednem stiku z učenci, bodo testirani s hitrimi testi. Testiranje je, za učitelje, ki bodo delo opravljali v stiku z učenci, obvezno, je dejala ministrica.

Prav tako morajo učitelji v šoli nositi maske ves čas. 

Šole bodo odprte, vendar ne brez pravil

Pouk za prvi, drugi in tretji razred bo potekal po natančno določenem protokolu. Pouk mora potekati v homogenih skupinah, skupine učencev se ne smejo mešati. 

Učenci morajo biti tudi med odmori v matičnih učilnicah, zaželeno je, da v matičnih učilnicah tudi malicajo. 

Športna vzgoja je dovoljena, potekati mora v športni dvorani, vendar med poukom športne vzgoje ne sme prihajati do mešanja med skupinami. 

Dovoljeno je tudi jutranje varstvo, vendar tudi v tem primeru ne sme prihajati do mešanja med skupinami. V jutranjem varstvu so torej lahko skupaj le učenci iz istih razredov. Glede tega mora šola voditi natančno evidenco.

Tistim učencem, ki se zaradi zdravstvenih omejitev ne morejo vrniti v šole, mora šola zagotoviti šolanje na daljavo. 

Za učence in učitelje velja stroga higiena kašlja in rok, prostori se pa morajo dosledno zračiti.

Kdaj se v šole vrnejo druge regije?

V torek se bodo v šole vrnili le učenci iz navedenih regij s pozitivno epidemiološko sliko. 

Na ta dan se bo tudi opravila evalvacija drugih regij, katerih otroci še ne gredo v šole. Na podlagi nove evalvacije bodo na vladi določili če in kdaj se bodo v šole in vrtce vrnili tudi drugi otroci in šolarji.

Ministrica je še poudarila, da morajo prav ravnatelji skrbeti za primerno vračanje v šole in skrb za pravila in navodila. Poudarja, da naj bo prehod v šole za učence mehak in spodbuden. 

Dodala je, da želijo s temi ukrepi učencem zagotoviti prijeten prehod nazaj v šole, zato naj se ta prehod ne začne s preverjanji znanja in ocenjevanji.

Starejše novice