Po petih letih so na Meranovem znova opravili pozno trgatev za predikatno vino sauvignon. Vino iz zadnje pozne trgatve leta 2015 je serijsko pobiralo nagrade na ocenjevanjih in tega bi bil zagotovo vesel začetnik sodobnega vinogradništva na Štajerskem.

Namesto polnih grozdov, ki bi jih trgali na običajni trgatvi, so danes v vinogradu Univerzitetnega centra za vinogradništvo in vinarstvo Meranovo Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru obirali že rahlo ovenele in osušene grozde z gnilobo. A prav iz takšnega grozdja lahko nastane predikatno vino.

»To je tudi ta žlahtna gniloba, ki je tudi zahtevana v teh posebnih trgatvah, saj da to poseben okus potem vinu,« nam je povedal vodja proizvodnje na Meranovem Peter Kramer.

S trgatvijo spominjajo na pomembno vlogo vnuka Marije Terezije

Poseben je tudi datum trgatve, saj je 20. januar tudi rojstni dan nadvojvode Janeza, ki je leta 1822 prav na posestvu, ki ga danes upravlja mariborska Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede postavil temelje sodobnega vinogradništva na Štajerskem.

»On je kupil to posestvo, ustanovil tudi vinogradniško šolo v teh krajih in veliko doprinesel k čudovitim uspehom in legam in vinogradništvu na sploh v naših koncih,« pravi predstojnica Univerzitetnega kmetijskega centra Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru Tina Grabnar.

Ledene trgatve izjemno redke

Vnuk Marije Terezije je posestvo v okolici Peker in Limbuša izbral zaradi posebne lege, kjer so le redko vsaj tri dni zaporedoma temperature šest stopinj pod ničlo, zato danes to ni bila ledena, temveč le pozna trgatev.

»Praktično nam je v moji 36-letni delovni karieri tukaj uspelo samo enkrat potrgati ledeno trgatev,« pravi vodja proizvodnje Meranovo.

Suha in sončna leta pogoj za izjemna vina

A tudi pogoji za pozno trgatev niso izpolnjeni vsako leto, temveč samo v posebno dobrih, suhih in sončnih letih, ko grozdje dočaka jesen primerno zdravo in sladko. Zadnji uspešen letnik pozne trgatve je bil leta 2015.

»Takratni sauvignon je izjemno dobro vino in tudi uspešno. Dobili smo naslov prvaka v kategoriji sladkih vin na salonu Sauvignon na Ptuju,« poudari Tina Grabnar in ob tem našteje še zlato medaljo na ocenjevanju Vino Slovenija in Čurinovo nagrado za najvišjo oceno med vsemi vini.

Skoraj desetkrat manj vina, a z visoko sladkorno stopnjo

Osemsto trsov bi ob običajni trgatvi sicer dalo vsaj 1200 litrov vina, na pozni trgatvi pa ga bo manj kot 200 litrov. »Ciljamo na jagodni izbor in računamo, da bo sladkorna stopnja tam nad 130 oekslerjev, tam nekje 135 do 140 oekslerjev in bo iz tega nastal en prijeten jagodni izbor sauvignona,« pravi Kramer.

Zaradi zaprtih gostiln in hotelov v kleti ostale večje zaloge vina

Vrhunsko vino iz pozne trgatve bi vsaj malo izboljšalo lansko vinogradniško leto, ki ga je zaznamovala epidemija in s tem močno zmanjšana prodaja. »Zaprte so okrepčevalnice, gostilne, hoteli in naši redni odjemalci, predvsem dogodki, na katerih smo običajno prisotni, so nam manjkali,« pravi predstojnica univerzitetnega kmetijskega centra.

Zato upajo, da bi s postopno omilitvijo ukrepov znova oživela tudi prodaja in bi velike zaloge steklenic vina končno našle svoje kupce.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice