Slika je simbolična (foto: Bobo).
Od leta 1996 praznujejo 2. junija. A za marsikoga je tisti pravi praznik ravno danes.

15. april, za nekatere nekdanji praznik železničarjev, za druge pravi praznik železničarjev.

Spomenik, posvečen železničarjem, se v Ljubljani nahaja na Zaloški cesti. Tam se je namreč na današnji dan leta 1920 začela splošna stavka železničarjev v Sloveniji, ki je bila del stavke jugoslovanskih železničarjev. 

Stavka je sčasoma prerasla v splošno delavsko stavko, ki pa se je 24. aprila 1920 tragično končala.

Ravno tam, na Zaloški cesti, so namreč slovenski žandarji množici ljudi - bilo jih je približno dva tisoč -, ki so se zbrali pred tamkajšnjo tramvajsko remizo, skušali preprečiti, da bi se odpravila na protestni pohod proti središču Ljubljane. 

Žandarji so na puškah imeli bajonete, po prerekanju in prerivanju pa so puške tudi zapele - s streli so pokončali 12 moških in eno deklico, ranjenih je bilo več deset ljudi.

Od leta 1996 železničarji svoj dan praznujejo 2. junija. Na ta dan leta 1846 je namreč na slovensko ozemlje prvič uradno zapeljal vlak.

Komentarji (1)

Zlatko Trebovšek (ni preverjeno)

Zakaj se nikjer ne omenja druga stavka železničarjev leta 1988.Takrat so stavkali samo strojevodje,saj so jim ostali železniški uslužbenci pri stavki nagajali,toda stavka je čez nekaj dni povzročila splošen kaos.Po tej stavki so se nato začele razvijati tudi druge stavke delavcev in uslužbencev vseh branš.

Starejše novice