Vir: spletna stran Flexkeeping
Luka Berger in Aljaž Ketiš sta Ptujčana, ki sta leta 2013 začela razvijati aplikacijo za učinkovitejše upravljanje hotelov Flexkeeping.

Ptujčana Luka Berger in Aljaž Ketiš sta v času študija v Ljubljani dobila ideja o aplikaciji, ki bi omogočala učinkovitejše upravljanje hotelov in jo začela razvijati na Ptuju.

Idejo dobil med delom v Ameriki, začel na Ptuju

Luka Berger, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Flexkeeping, je idejo o aplikaciji za učinkovitejše upravljanje hotelov dobil med počitniškim delom v ameriškem hotelu, kjer se je zaljubil v gostoljubje.

Med delom v hotelu, v nacionalnem parku Yellowstone, je začel razmišljati, kako bi lahko sebi in sodelavcem olajšal vsakodnevne delovne naloge. Nizka kakovost storitev zaradi slabe komunikacije je slabo vplivala na zadovoljstvo gostov in posledično na samo poslovanje hotela.

Sobe niso bile pravočasno ali ustrezno urejene za naslednje goste, veliko časa in denarja se je izgubljalo za vzdrževanje hotela in nabavo, preglede, komunikacijo med sobarji in hotelirji, razloži Berger.

Vse to ga je spodbudilo v iskanje rešitve in ob vrnitvi v Slovenijo je začel realizacijo svoje ideje. S poslovnim partnerjem, Aljažem Ketišem, sta razvila aplikacijo Facility, ki se danes imenuje Flexkeeping.

Berger je za Ptujinfo povedal, da je podjetje nastalo na Ptuju: »Dobro se spomnim, da je bilo enkrat po novem letu in da je mama delala na enem ptujskem podjetju, kjer sva si 'izposodila' prostor, da sva lahko začela.«

Start up, pospeševalnik in nepovratna sredstva

Na Ptuju sta začela s pisanjem prvega poslovnega načrta in tukaj sta registrirala svoje podjetje, ki pa ima danes sedež v Ljubljani in vsega skupaj 32 zaposlenih.

Takrat, leta 2013, sta začela iz nule in brez sredstev. Med pisanjem poslovnega načrta v izposojeni ptujski pisarni sta imela vizijo, da se bosta prijavila na razpis Slovenskega podjetniškega sklada, ki bi jima zagotovil vsaj nekaj sredstev za razvoj ideje.

To jima je uspelo in preko razpisa P2 sta prejela nepovratna sredstva, ki so jima omogočila začetek. Da sta razvila prvo verzije aplikacije, je trajalo nekaj časa in leta 2015 se je začela prodaja.

Začetki so bili težki, danes v 35 različnih državah sveta

Berger razloži, da je kljub težkim začetkom, ko je bilo to novo idejo in produkt zelo težko prodati hotelom v Sloveniji in tujini, podjetje uspešno in načrtuje širitev.

»Aplikacijo uporablja večina večjih slovenskih hotelov, kot so recimo HIT hoteli, hoteli v sklopu term Olimia, Hotel Krka, Hoteli LifeClass in drugi.«

Tudi v tujini uporabljajo aplikacijo tako butični hoteli kot veliki mednarodni hoteli, si pa želijo poslovanje še bolj razširiti.

»Želimo se širiti globalno. Predvsem nas zanimajo zahodni trgi, recimo Amerika in Nemčija sta dva takšna trga, kjer si želimo večje prisotnosti,« pove.

Berger omeni še, da trenutno, v duhu širitve in z mislijo na prihodnost, zaposlujejo nove kadre ter se veselijo novih izzivov, ki prihajajo.

Starejše novice