Mladinska organizacija Mladi plus se je na svojem Facebook profilu pritožila nad dogovorom ljubljanskega župana ter slovenskima podružnicama korporacij Wolt in Glovo. Ostri odzivi tudi od drugod.

Sindikat Mladi Plus je na družbenem omrežju Facebook ostro nastopili proti dogovoru med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in korporacijama Glovo in Wolt.

Z identifikacijskimi številkami bodo lažje sankcionirali kurirje in kurirke Glova in Wolta

Namreč, včeraj so Mestna občina Ljubljana, Glovo in Wolt oznanili, da naj bi kurirke in kurirje Wolta in Glova odslej naprej v Ljubljani označevali z identifikacijskimi številkami, ki jih bodo uporabljali za namene lažjega sankcioniranja kurirk in kurirjev v primeru neprimerne vožnje. 

V nasprotnem primeru bi v središču mesta za kurirke in kurirje bil prepovedan promet.

Zapisali so, da župan Mestne občine Ljubljana mesto podreja profitnim interesom in izkoriščevalski korporaciji, ki ne zaposlujejo ljudi ter za nevarnosti v prometu krivijo delavce kurirke in kurirje.

Delavke in delavce se bo žigosalo kot živino

Zapisali so, da se nočejo zavedati pogojev, ki pripeljejo do tega, da kurirke in kurirji občasno res vozijo hitro, ali pa prekršijo kakšen cestno-prometni predpis. 

V zapisu so se neposredno obrnili na ljubljansko občino in kritično dopisali naj občina poskrbi za dostojno bivanjsko okolje z urejeno kolesarsko infrastrukturo.

»Sindikat Mladi Plus skupaj s kurirkami in kurirji zahtevamo, da namesto da se delavce in delavke žigosa s številkami kot živino, naj Wolt in Glovo uredita dostojne delovne pogoje in plačilo za vse, ki pri njih opravljajo delo.

Mestna občina Ljubljana pa naj poskrbi za dostojno bivanjsko okolje z urejeno kolesarsko infrastrukturo, ki bo prilagojena tistim, ki v Ljubljani bivamo in delamo,« so dodali.

Kaj pa, če bi javno ožigosali prav vse delodajalce v Ljubljani, ki kršijo delavske in socialne pravice?

Na nova pravila so se odzvali tudi v Delavski svetovalnici. Za STA so povedali: 

»Kaj pa, če bi namesto javnega žigosanja kurirjev, ki kot 'partnerji' (bog ne daj, da bi bili zaposleni z vsemi pravicami) šibajo po Ljubljani, da zadovoljijo stalno lakoto nas, potrošnikov, javno ožigosali prav vse delodajalce v Ljubljani, ki kršijo delavske in socialne pravice?« je zapisal Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.

»Kaj, če bi recimo vsako podjetje v Ljubljani, ki krši delavske in socialne pravice, vidno označili, tako da bi meščani/potrošniki/uporabniki videli prav vsa ta podjetja v Ljubljani,« je še predlagal.

Kultura prometa v mestu

Odvzvala se je tudi vladna stranka Levica. Navedli so, da dostavljalci sami po sebi niso nič bolj odgovorni ali neodgovorni vozniki od siceršnje prometne kulture v mestu. Razlog za njihovo hitenje pa je en sam, in sicer so plačani po učinku.

V Levici so poudarili, da so tudi dostavljalci Wolta in Glova prebivalci tega mesta.

»Ljubljanskega župana Zorana Jankovića bi lahko bolj skrbelo, pod kakimi pogoji delajo in kakšen vpliv imajo algoritmi na izkoriščanje delovne sile, ne pa da obrača eno skupino prebivalcev proti drugi, medtem ko vzroki za vse hitrejšo in tvegano vožnjo ostajajo nenaslovljeni,« so izpostavili.

Starejše novice