Nacionalni inštitut za javno zdravje je do danes prejel šest prijav potrjenih okužb z virusom opičjih koz z blažjim potekom bolezni, so objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili navodila za okužene z virusom opičjih koz, ki se zdravijo v domači oskrbi.

Slednji naj ostanejo doma, omejijo stike in upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi zdravnik in načeloma traja, dokler ne odpadejo kraste.

Simptomi običajno izzvenijo po dveh do štirih tednih in običajno niso smrtni. Navodila so pripravili tudi za tesne stike okuženih. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je sicer nizko.

Prvi primer opičjih koz v Sloveniji so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v 24. maja. Simptome je razvil po vrnitvi domov. Dan kasneje so potrdili drugi primer okužbe, tudi takrat pri osebi, ki je pripotovala iz Španije.

Po svetu potrjenih 780 primerov

Svetovna zdravstvena organizacija pa je doslej potrdila 780 primerov opičjih koz v 27 državah po svetu, a menijo, da je zelo verjetno število okužb po svetu višje. Ti podatki ne vključujejo okužb v afriških državah, kjer virus velja za endemičnega, je v nedeljo poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike.

Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo z virusom opičjih koz, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Starejše novice