Zajel nas je nov val pisem, povezanih s tako imenovano »European Business Number«. Primerek smo našli tudi v našem poštnem nabiralniku.

Prevaranti prejemnike pisem, pred katerimi smo svarili že pred časom, vabijo, da se prijavijo v brezplačno poslovno bazo in si tako zagotovijo evropsko poslovno številko, ki naj bi bila potrebna za podjetja v EU. 

Toda storitev je pravzaprav daleč od brezplačne, sploh pa podjetniki v Evropi nikjer ne potrebujejo omenjene številke.

Velik strošek za nepotrebno storitev

Na portalu Varni na internetu zato slovenske podjetnike pozivajo k posebni previdnosti. Tuji poslovni imeniki, na katere se sklicujejo goljufi, običajno nosijo zveneča imena, kot so European business number, World business list in podobo, kar naj bi prispevalo k njihovi kredibilnosti. 

Če se na poziv odzovete, dopolnite manjkajoče podatke na obrazcu ter na zavajajoče pismo tudi odgovorite, se podjetje zaveže k plačilu večjega zneska.

Ta dobro skriti znesek, ki se giblje med 750 in 1000 evrov in velja za obdobje nadaljnjih treh let, pa se seveda nahaja kje drugje kot v drobnem tisku. 

Po podpisu in odposlanem dokumentu kmalu sledi račun za storitev podjetja v tujini. Če na to plačilo ne pristanete, pa vas lahko doletijo še grožnje z vložitvijo izvršbe pred sodiščem. Visoka cena za storitev, ki je sploh ne potrebujete, torej.

Vrsta poskusov

Pri omenjeni goljufiji pa nikakor ne gre za novost, saj smo v preteklosti že bili priča mnogim podobnim poskusom zavajanja. Prejemali smo jih tako po navadni kot po elektronski pošti.

Po podatkih Obrtne zbornice so prevaranti poskušali že z imeni, kot so European Union Web-register Republic of Slovenia/ EU WEB register Slovenija, Euco Data, European City Guide, Intercable Verlag, Construct Data Verlag, Expo Guide Mehika, Euro Bussines Guide ali World Bussines Guide, tudi tokrat pa kot svojo lokacijo navajajo Hamburg.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice