Slika je simbolična (foto: Tim Vengust).
V Metliki so v nedeljo izmerili 31,8 stopinje Celzija. Več kot 30 stopinj so izmerili še na osmih meteoroloških postajah, aprilski temperaturni rekord pa je bil presežen na kar 42 postajah.

Čeprav še nismo zakorakali v drugi polovico aprila, so temperature že drugo nedeljo zapored presegle mejo 30 stopinj Celzija. 

Če smo preteklo nedeljo beležili najzgodnejšo tridesetico v mesecu aprilu, smo to nedeljo presegli absolutni aprilski temperaturni rekord.

Najtopleje je bilo v Metliki, kjer se je živo srebro povzpelo do 31,8 stopinj Celzija. 

Vir: ARSO

Meteorologi Agencije za okolje so še na osmih meteoroloških postajah izmerili temperaturo višjo od 30 stopinj Celzija.

Ob tem so sporočili, da je bil glede na dolgoletne homogenizirane in interpolirane nize podatkov kar na 42 meteoroloških postajah presežen aprilski temperaturni rekord.

Zelo toplo je bilo tudi v visokogorju. Na Kredarici je bil z 12,1 stopinj Celzija presežen aprilski temperaturni rekord, ki so ga pred tem izmerili preteklo nedeljo, in sicer so takrat namerili 11,5 stopinj Celzija.

Vir: ARSO

A meteorologi opozarjajo, da je kljub poletni vročini pred nami sprememba vremena. 

»Po suhem ponedeljku bo v torek zjutraj v severnih krajih začelo deževati. Čez dan se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne bodo zajele vso Slovenijo. Vmes se bodo pojavljale tudi nevihte,« napovedujejo. 

Temperatura se bo spuščala, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem burja.

Starejše novice