Slika je simbolična (foto: Bobo).
Vlada je na dopisni seji posodobila strategijo cepljenja proti covid-19 in sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja. Ministrstvo za zdravje mora po navodilih vlade organizirati mobilne ekipe, naročanje več ne bo potrebno, možna pa je tudi izbira cepiva.

Kot so po seji v sporočilu za javnost zapisali na Ministrstvu Republike Slovenije za zdravje, je vlada v letu 2020 sprejela nacionalno strategijo cepljenja in jo v letu 2021 posodabljala. 

Strategija je bila v prvem obdobju omejenega dostopa do cepiv osredotočena v opredelitev skupin prebivalstva, pri katerih obstaja največje tveganje za težji potek in smrt zaradi koronavirusne bolezni in jih je treba cepiti najprej. 

Z večanjem količine cepiv, ki so na razpolago in z dostopnostjo do več vrst cepiv, se ukrepi usmerjajo v aktivnosti, ki bodo omogočile, da se zagotovi precepljenost prebivalstva, ki bo poleg zaščite posameznika postopno pomenila tudi čredno imunost, navajajo. 

Vlada je zadolžila ministrstvo za zdravje, da:

  • za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem;
  • zadolži vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja na cepljenje;
  • vsem osebam, ki se naročijo ali pridejo na cepljenje, takoj zagotovi možnost izbire vrste cepiva;
  • cepljenim osebam takoj zagotovi enostavno in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju;
  • izvede dodatne aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo s posvetovalno skupino za cepljenje z namenom doseganja višje precepljenosti preveril in po potrebi posodobi pravila in navodila za uporabo cepiv proti covid-19. 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo skupaj z delodajalci identificiralo panoge, kjer je potrebno hitrejše cepljenje zaposlenih zaradi pospešenega okrevanja oziroma večje odpornosti panoge. 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, bo takoj pričelo z aktivnostmi za promocijo cepljenja v skupinah študentov, dijakov, učencev in zaposlenih, z namenom čim bolj nemotenega izvajanja učnega procesa v naslednjem šolskem in študijskem letu.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo izvedlo aktivnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi in oskrbovanci v institucionalnem in neinstitucionalnem varstvu starejših, ki še niso bili cepljeni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice