Mestna občina Ptuj bo v prihodnjem letu izvedla 15 projektov, ki so jih predlagali in izglasovali občani. Največ točk na glasovanju je prejel fitnes na prostem v športnem parku Spuhlja. Kateri so še drugi izglasovani projekti?

Mestna občina Ptuj je letos prvič svojim občankam in občanom omogočila sodelovanje pri občinskem proračunu. Na občino je prispelo 66 predlogov, od teh se bo izvedlo 15.

Izglasovani projekti so skupaj prejeli 651 glasov. Pri tem je bilo največ glasovnic oddanih v Četrtni skupnosti Spuhlja, in sicer 166. Le štiri glasovnice so bile oddane v Četrtni skupnosti Jezero. 

Na občini z izvedbo participativnega proračuna zadovoljni 

»Glede na to, da smo se izvedbe lotili prvič, smo zadovoljni,« so za Ptujinfo povedali na Mestni občini Ptuj in dodali: »Verjamemo, da bo prihodnje leto še več idej in projektov.«

Ob tem na občini poudarjajo, da jim je epidemija prekrižala načrte o srečanjih v živo: »Delavnice smo lahko izpeljali le preko ZOOM-a, stik z občani smo lahko imeli le preko telefona, e-pošte.«

Kot dodajajo, bodo lahko Ptujčani svoje predloge še podali. »Participativni proračun bomo zagotovo izvedli tudi prihodnje leto,« namreč pravijo na občini. 

Četrtna skupnost Ljudski vrt z novim doživljajskim parkom

Na območju Ljudskega vrta so lahko Ptujčani glasovali med šestimi predlogi, največ glasov je prejel doživljajski park. Predlagatelji so zapisali, da je potreba po parkovnih in rekreacijskih površinah zelo povečana predvsem zaradi stanovanjske gradnje v Rabelčji vasi.

Tako bodo igrala, paviljon, ribnik in površine za mlade dopolnili še z doživljajskim parkom. 

Žive ulice in učilnica na prostem

Največ predlogov so občani podali v območju 2, ki ga predstavljata Četrtni skupnosti Breg in Center. Tam so jih oddali kar 34, izglasovani so bili štirje. 

Pri Osnovni šoli Breg bodo dobili učilnico na prostem in zeliščno učno pot. Tako bodo otrokom omogočili razširjen program v naravi. Predvidena je namestitev miz in klopi, prostor pa bodo lahko uporabljali tudi starši in sprehajalci. 

Med objekt šole in Rogaško cesto bodo umestili zeliščno učno pot, kjer bodo otroci in mimoidoči spoznavali zelišča, ki bi bila opremljena s tablicami. 

Izglasovan je bil tudi predlog ureditve ribnika in okolice pri Domu krajanov Turnišče, ki je zbiralna tička krajanov, ki tukaj radi poklepetajo. Na tem mestu je predvidena ureditev ribnika, postavitev vodometa, klopi, košev, pitnika in stojala za kolesa. 

Ob športnih igriščih in parkih bodo postavili pitnike, s katerimi se bodo občani lahko osvežili ob vadbi. 

Ulice bodo oživele z uličnimi predstavami, nastopi in svetlobnimi instalacijami. Četrti izglasovan predlog Žive ulice bo namreč na mestne ulice pripeljal javne in brezplačne dogodke, ki bodo dostopni vsem prebivalcem in obiskovalcem mesta. 

Fitnes na prostem v Športnem parku Spuhlja

Prebivalci bodo imeli priložnost vadbe na prostem, ki bo primerna za vse generacije. Na območju 3, ki ga sestavljajo Četrtne skupnosti Jezero, Rogoznica je bil namreč izglasovan fitnes na prostem v Športnem parku Spuhlja. 

Ob vhodu v večnamensko dvorano v Spuhlji bodo postavili avtomatski, javno dostopni defibrilator. Ta bo v zunanji omaricim njegova lokacija bo primerno označena. 

V Domu krajanov Rogoznica bodo dobili medgeneracijski prostor. Trenutno so namreč omejeni na notranje prostore, zato so predlagali, da se uredi tudi zunanjo površino. 

Predlog je bil izglasovan, tako da se bo okoli lipe uredila tlakovana površina, na katero se bodo postavile klopi. Ta se nadaljevala do paviljona za rusko kegljanje.

Na Grajeni in Panorami servisne postaje za kolesa

Četrtni skupnosti Grajena in Panorama predstavljata območje 4, kjer so bili izglasovani štirje predlogi. 

Na območju pri domovih Bratje Reš in Olge Meglič bodo postavili servisne postaje za vsa kolesa in polnilnice za električna kolesa.

Ptujčani si želijo, da bi otroci več časa preživeli v družbi na igralih. Izglasovali so postavitev otroških igral pri Športnem društvu Grajena. 

Mestni vrh vsako leto obišče veliko pohodnikov, ki pa nimajo urejenega primernega počivališča. To se bo zdaj spremenilo, saj je bila v sklopu participativnega proračuna izglasovana ureditev počivališča za pohodnike. To bo predvidoma bilo postavljeno v bližini Esbaharove kapele.

Na relaciji Vičava - Orešje in Maistrova ulica – Štuki bodo postavili štiri koše za smeti. Tam namreč ni dovolj košev in zato se ob pločniku nabirajo odpadki.

Izboljšana koncertna ponudba z mladinskim odrom

Posebno skupino pa so tvorili mladi. Namen te skupine so bili predlogi mladih ne glede na četrtne skupnosti.

Med njihovimi predlogi je bil izglasovan mladinski oder, kjer bi lahko organizirali koncerte za manjšo do srednje veliko publiko. S takšnim prizoriščem bodo lahko organizatorji izboljšali koncertno ponudbo v mestu.

Uspešen je bil tudi predlog aplikacije Mladi na Ptuju. Ta bo pomagala pri povezovanju med mladimi in izmenjavi kontaktih podatkov. Tako bo se tudi izboljšalo sodelovanje občine z mladimi, izboljšala bi se tudi informiranost. 

Občina bo zagotovila sklad, ki bo namenjen snemanju pesmi ali albumov ptujskim ustvarjalcem. Takšna podpora s strani občine bo po mnenju predlagateljev za marsikoga tudi motivacija za ustvarjanje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice