Slika je simbolična.
Vedno več trgovcev na prvo mesto postavlja varnost ljudi, živali in skrb za okolje. Za mirnejše in varnejše praznike s polic umikajo pirotehniko. Preverjamo, na policah katerih trgovcev te letos ne bo.

Po Sloveniji že več trgovskih verig sledi načelu, da pirotehnike ne prodajajo.

Prvi je pirotehniko s polic umaknil Lidl, njihovo vodilo pri tem pa je skrb za živali. Eurospin pirotehničnih izdelkov ni prodajal nobeno leto. 

Lidlu in Eurospinu sledijo tudi drugi trgovci. Takšno odločitev so v preteklih letih sprejeli še v Mercatorju, Hoferju in Sparu. Na policah trgovine Tuš smo lani pirotehniko še vedno našli, letos jo tudi ta trgovec umika iz ponudbe. 

Pirotehnične izdelke še vedno možno najti na policah trgovine Jager. 

Šest velikih trgovcev letos brez pirotehnike

V Lidlu Slovenija bodo že četrto leto praznovali brez poka, kar pomeni, da tudi letos v njihovi ponudbi ne bo pirotehnike.

Odločitev za umik pirotehnike je bila nadgradnja njihovega tradicionalnega projekta Koraki za tačke, s katero pozivajo k razmisleku o odgovornem lastništvu hišnih ljubljenčkov.

»Pobude za ukinitev prodaje pirotehnike smo sicer dobili tudi s strani kupcev in zaposlenih, izjemno pozitivne reakcije javnosti na našo ukinitev prodaje pirotehnike pa ponovno potrjujejo, da je bila naša odločitev pred štirimi leti prava,« so povedali za Ptujinfo.

Ob tem dodajajo, da je v Sloveniji še vedno preveč nezaželenih in zavrženih žival. Obenem pa je umik pirotehnike tudi dodaten korak pri uresničevanju njihove trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet.

Na policah trgovine Eurospin pirotehnike ni bilo nobeno leto

Pirotehnike ne bo mogoče najti tudi na policah trgovine Eurospin. Ta pirotehnike do danes v Sloveniji ni prodajal nobeno leto. Kot pojasnjujejo, poskušajo delovati čimbolj družbeno odgovorno. 

»Menimo, da pirotehnični izdelki znatno onesnažujejo in škodujejo našemu okolju, ter so nevarni ne samo ljudem, ampak tudi živalim,« dodajajo. 

Menijo, da so s svojim ravnanjem dober zgled, saj jim sledijo tudi nekateri ostali trgovci, ki umikajo pirotehniko iz prodaje: »Zato menimo, da je naša odločitev in pot, ki smo jo izbrali, prava.«

Lidlu in Eurospinu sledil tudi najboljši sosed

Mercator se je sicer že leta 2009 kot prvi med slovenskimi trgovci odločil, da ob koncu leta ne bo prodajal pirotehnike, a je čez nekaj let zaradi povpraševanja kupcev pirotehnična sredstva ponovno postavil na trgovske police.

»Zadnjih nekaj let pa v Mercatorju pirotehničnih sredstev ne prodajamo, vedno manj ljudi želi glasnega pokanja, posebej čez praznike, mnoge pa to celo zelo moti, poleg tega vznemirja ter plaši živali,« pravijo pri najboljšem sosedu.

Dodajajo, da so za veselo praznično vzdušje v družinskem in prijateljskem krogu v Mercatorju pripravili vse od okraskov, lepih daril, igrač in družabnih namiznih iger.

Tudi v trgovini Hofer pirotehniki pomahali v slovo

V podjetju Hofer so v preteklih letih kupcem nudili samo omejen nabor pirotehničnih izdelkov, večinoma le s svetlobnim in ne z zvočnim učinkom. Lani so tudi tem pomahali v slovo. 

Kot so pojasnili za Ptujinfo, se zavedajo problematike uporabe pirotehničnih sredstev in so zato že lani prenehali s prodajo. 

»Teh tudi letos ne bomo ponujali in upamo, da bomo s tem korakom vsaj malce prispevali k mirnejšim in varnejšim praznikom,« so povedali.

Negativnih posledic pirotehnike se zavedajo tudi v Sparu 

Pirotehniko je bilo predlani še mogoče najti v trgovinah Spar, lani in letos je več ni. 

»V skladu z našo zavezo k trajnostnemu ravnanju ter željo po zagotavljanju varnih in mirnih praznikov smo v podjetju Spar Slovenija že predlani sprejeli odločitev, da pirotehničnih izdelkov ne bomo več ponujali v naših trgovinah,« so pojasnili svojo odločitev.

Dodajajo, da se zavedajo negativnih posledic neodgovorne in nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev, ki lahko škodujejo tako ljudem in živalim kot tudi okolju, odgovornost do družbe in okolja pa predstavlja pomemben del njihovega poslovanja.

Izpostavljajo družbeno odgovorne akcije, kot so tradicionalna donacija hrane in priboljškov terapevtskim živalim ob dnevu živali, podporo čiščenja slovenskih rek in umeščanje okolju prijaznih izdelkov v njihove trgovine.

Letos brez pirotehnike tudi trgovine Tuš

V Tušu so lani še prodajali pirotehniko s svetlobnim učinkom, letos pirotehničnih izdelkov na policah več ne bomo našli. 

»Letos ne bomo prodajali pirotehničnih izdelkov, bomo pa v okviru kampanje 'Srčni nakupi' zbirali sredstva za zavetišča za živali,« so pojasnili za Ptujinfo.

Od vsakega prodanega izdelka izbranih proizvajalcev hrane za živali bodo po en cent podarili zavetiščem.

Jager se prodaji pirotehnike ni odrekel: »Ko bo potrošnik nehal povpraševati po teh izdelkih, bo tudi ponudba izginila.«

V izbranih trgovinah Jager bo tudi letos v prodaji pirotehnika. 

»Verjetno bi bil svet lepši brez cigaret, alkohola, nagrobnih sveč in tudi pirotehnike. A ljudje smo čustvena bitja in delujemo včasih iracionalno,« so povedali. 

Menijo, da je prav, da kljub negativnim elementom uporabe pirotehnike, sledijo povpraševanju potrošnika, dokler povpraševanje traja: »Ko bo potrošnik nehal povpraševati po teh izdelkih, bo tudi ponudba izginila.«

»Še vedno je mnogo bolje, da so izdelki dobavljivi v nadzorovanem okolju, da jih prodajajo za to strokovno usposobljeni prodajalci, ki morajo vsako leto opraviti izpit za prodajo pirotehničnih sredstev, kot pa da se ta ponudba preseli na ulice in podzemlje,« so še izpostavili. 

Poudarjajo, da so v trgovinah Jager v prodaji samo izdelki, ki so registrirani in imajo dovoljenje za prodajo.

Starejše novice