Foto: Žan Osim
Včeraj so v Dominikanskem samostanu nagrade prejeli športniki in športni delavci Mestne občine Ptuj, ki so v preteklem letu nanizali največ uspehov.

Tudi letos je Dominikanski samostan gostil že enainšestdeseto prireditev Športnik leta Mestne občine Ptuj. Poklonili smo se vrhunskim športnikom in športnim delavcem, ki so v letu 2023 v ptujsko športno zgodovino doprinesli največ. Podeljenih je bilo 32 priznanj v dvanajstih različnih kategorijah.

Za spektakularno popestritev programa so poskrbele predstavnice Gimnastičnega društva GIA Ptuj in Plesni klub Mambo, pevsko točko pa je prevzela Teja Ovčar.

Foto: Žan Osim

Pomembna vloga v ptujski športni zgodovini

Uvodoma je zbrane nagovorila županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ki je vsem nagrajencem čestitala za uspeh in se jim zahvalila za doprinos k zgodovini slovenskega športa:

»Na vse vas sem zelo ponosna in sem izredno vesela, da imamo v naši občini toliko dobrih športnikov in ambasadorjev, ki naše mesto ne rišejo le na zemljevid Slovenije, ampak na svetovne zemljevide.«

Da šport povezuje ljudi izpostavlja tudi direktorica Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec:

»Šport ima to moč, da združuje posameznike in ustvarja trajne vezi. Uči nas pomembnih vrednot, kot so vztrajnost, odrekanje, sodelovanje in spoštovanje,« je povedala in dodala, da nam športni dosežki vedno znova predstavljajo vir navdiha in ponosa. Še posebej, če se športni dosežki razvijejo v lokalnem okolju.

Foto: Žan Osim

Po najvišjih nazivih sta posegla Kristjan Čeh in Nika Milošič

Najodmevnejša priznanja za najboljšega športnika in najboljšo športnico leta 2023 v Mestni občini Ptuj sta prejela Kristjan Čeh in Nika Milošič.

Čeh se je na odru za športnika leta znašel že velikokrat. Poklonili smo se mu za drugo mesto na svetovnem prvenstvu v atletiki v metu diska in za številne zmage na tekmah Diamantne lige, zmagal pa je tudi na tekmi za evropski pokal. Leto 2023 je uspešno zaključil tudi z novim osebnim rekordom in sicer metom dolžine 71,86 metra:

»Trudim se, da sem vsako leto vsaj na enakem ali višjem nivoju kot leto pred tem,« je povedal in skromno dodal, da je na splošno sicer zadovoljen s sezono, a je bila ta nekoliko nesrečna, ko pride do doseženih mest. Omenja tudi športne sanje in ciljev letošnjega leta, med katerimi je letos tudi osvojitev olimpijske medalje.

Nika Milošič je bila kapetanka slovenske mladinske odbojkarske reprezentance, ki je zmagala na OFEM-u v Mariboru. Je tudi članica slovenske članske reprezentance, ki je igrala na evropskem prvenstvu in v kvalifikacijah za olimpijske igre.

»Takšna nagrada je potrditev dobrega dela in znak, da sem na dobri poti,« je povedala Nika, ki priznava, da ji na začetku odbojka sploh ni bila všeč, a jo je sčasoma vzljubila. Dodaja, da je na preteklo leto ponosna: »Leto je bilo uspešno, zelo sem se razvila kot soigralka, bilo je veliko uspehov, moj najljubši uspeh pa je zagotovo zlata medalja na Olimpijskem festivalu evropske mladine.«

Foto: Žan Osim

Ptuj znova z naborom izjemnih športnikov

Nagrado za najboljšo moško ekipo je prejel Strelski klub Ptuj, za najboljšo žensko pa Ženski rokometni klub Žiher hiše Ptuj-Ormož. Najuspešnejša srednja šola je bila tudi letos Gimnazija Ptuj.

Najuspešnejši trener leta 2023 je bil Zlatko Kostanjevec iz Strelskega kluba Ptuj, najzaslužnejši športni delavci pa so bili Emil Mesarič (Brodarsko društvo Ranca Ptuj), Mladen Ajdič (Judo klub Drava Ptuj), Janko Gabrovec (Boksarski klub Ptuj), Sabina Markoli (Golf klub Ptuj), Milan Stražišar (Strelski klub Ptuj), Franc Vrbanič (Klub borilnih veščin Ptuj), Tanja Raj (Plavalni klub Terme Ptuj), Branko Černenšek (Kolesarski klub Perutnina Ptuj), Srečko Kirbiš (Nogometni klub Podvinci) in Milan Slana (Avto moto društvo Ptuj).

Državna prvaka v individualnih športnih panogah pri mladincih sta bila Tilen Repina (Klub borilnih veščin Ptuj) in Jon Pritržnik (Kolesarski klub Perutnina Ptuj), pri članih pa Jan Hribernik (Golf klub Ptuj), Sašo Stojak (Strelski klub Ptuj), Veronika Domjan (Atletski klub Ptuj) in Andreja Hudin (Boksarski klub Ptuj).

Nagradi za najperspektivnejša športnika za leto 2023 sta prejela Zala Mojsilovič Meznarič in Andraž Rajher.

Okrogle obletnice letos praznujejo Brodarsko društvo Ranca Ptuj (50 let), Planinsko društvo Ptuj (70 let) in Nogometni klub Drava Ptuj (90 let).

Foto: Žan Osim

Borisu Premzlu nagrada za življenjsko delo na področju športa

Boris Premzl je svoj pečat v zgodovini slovenskega športa pustil predvsem v nogometu in kegljanju. Zapomnili smo si ga predvsem po tekmovanju za Kegljaški klub Starše in Nogometni klub Loka-Rošnja, od leta 1992 naprej pa je tudi predsednik Kegljaškega kluba Drava. V slednji vlogi že več kot 30 let skrbi za razvoj ptujskega kegljanja.

Ob prejetju nagrade in pridružitvi prejemnikom iz preteklih let poudarja, da bo še naprej aktiven:

»Sicer sem kegljač, po duši pa sem nogometaš. Ne bi rekel, da sodim med legende, saj sem še vedno aktiven športnik. V šport se nisem podal z namenom, da bi prejemal razne nagrade, mi pa to priznanje nedvomno godi.«

Foto: Žan Osim

Starejše novice