Foto: Jure Banfi
Slovenski odbojkarji si po selitvi v Rim niso uspeli priigrati finala evropskega prvenstva. Čeprav so dobili prvi niz, po poškodbi podajalca Gregorja Ropreta niso bili kos razigranim Poljakom, v soboto bodo igrali za bron.

Poljaki na zadnjih velikih tekmovanjih niso imeli dobrih izkušenj s slovenskimi odbojkarji, tokrat pa so se maščevali za poraze v minulih letih.

Reprezentanci Slovenije in Poljske sta se v polfinalu evropskega prvenstva srečali že tretjič zapored. Leta 2019 in 2021 so slavili Slovenci, čeprav so Poljaki obakrat dobili uvodni niz, na letošnjem prvenstvu Stare celine pa se je tehtnica nagnila v korist prve reprezentance sveta.

Poljaki, ki so s Slovenci izgubili že izločilni tekmi na evropskem prvenstvu leta 2015 in 2017, so se po preobratu - naši fantje so dobili prvi niz - veselili preboja v veliki finale, v katerem bodo igrali z Italijo ali Francijo.

Slovencem, ki so doživeli prvi poraz na letošnjem prvenstvu, preostane sobotni boj za bronasto medaljo, za katero se bodo udarili s poraženci večernega polfinala med Italijani in Francozi.

POLJSKA: SLOVENIJA 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21)

Dokončen padec po poškodbi Ropreta

Slovenska reprezentanca je srečanje pričela s srednjima blokerjema Alenom Pajenkom in Janom Kozamernikom, sprejemalcema Tinetom Urnautom in Klemnom Čebuljem, Rokom Možičem na mestu korektorja, podajalcem Gregorjem Ropretom in liberom Janijem Kovačičem.

Ekipi sta se v uvodnem nizu izmenjevali v prednosti, Slovenci pa so v končnici izkoristili že prvo zaključno žogo za zmago z izidom 25:23. Poljaki so v prvem nizu storili kar 12 lastnih napak, težave pa so imeli tudi z začetnim udarcem.

Zasedbi slovenskega selektorja Gheorgheja Cretuja je bolje kazalo tudi v uvodu drugega niza, ki so ga po asu Klemna Čebulja odprli s 6:2, a so Poljaki odgovorili s preobratom za vodstvo z 10:14, po slovenskih napakah pa so izid v nizih poravnali na 1:1 (21:25).

Morda odločilen trenutek se je zgodil sredi tretjega niza, ko se je pri izidu 12:13 poškodoval Gregor Ropret. Ob odsotnosti Dejana Vinčića je poškodovanega organizatorja igre zamenjal neizkušeni Uroš Planinšič, Poljaki pa so šok v slovenskem moštvu izkoristili za zmago z 21:25.

Prvi polfinalni dvoboj je bil zaključen po četrtem nizu, v katerem so bili Poljaki večji del v prednosti. Slovenci so nekajkrat že zaostajali za šest točk, a se na krilih kapetana Tineta Urnauta niso predali in so se pred končnico približali na 20:22. A nato je prav Urnaut prestopil pri začetnem udarcu in priložnost za preobrat je splavala po vodi.

Trikratne evropske podprvake tako v soboto čaka tekma za tretje mesto.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice