Foto: Peter Dominko
Avgusta se pričenja nova sezona ženskega nogometnega prvenstva, v katerem bodo znova nastopile tudi Ptujčanke. ŽNK Doxakey želi po krstni članski sezoni kljub odhodu dveh nosilk igre storiti korak naprej.

Nogometna zveza Slovenije je v začetku tedna pripravila novinarsko konferenco, na kateri so svoja pričakovanja predstavili tudi predstavniki klubov.

Ptujski ŽNK Doxakey je zaradi odsotnosti trenerja Uroša Šmigoca in kapetanke Eve Vidovič predstavljal predsednik kluba Aldo Ino Ilešič, ki je po konferenci spregovoril tudi za Ptujinfo.

Nova sezona državnega prvenstva, ki bo letos potekalo pod imenom Ženska nogometna liga Triglav zdravje, se bo z derbijem Olimpije in Pomurja pričela 13. avgusta, Ptujčanke pa bodo teden zatem gostile Radomljanke.

Novost so tudi televizijski prenosi na Planet TV, ki bo v vsakem od 20 krogov prenašal eno od tekem.

Izgubili dve nosilki igre

»Prisotne so solze veselja, pa tudi malo žalosti. Je pa potrebno podpirati, da se lahko dekleta razvijajo naprej. Želim jima najboljše, vrata v klub so jima vedno odprta. Razšli smo se v odličnih odnosih, upam pa, da nas bosta še kdaj obiskali na treningu,« je Ilešič uvodoma dejal za Ptujinfo.

Ekipa Uroša Šmigoca se v novo sezono podaja brez dveh nosilk igre. Avstrijski drugoligaš LUV iz Gradca je v svoje vrste zvabil vratarko Nežo Forštnarič in krilno napadalko Nušo Štumberger.

Ker v slovenskem ženskem nogometu - tako kot v večini držav, s katerimi se lahko primerjamo - ni profesionalnih pogodb, tudi ptujski klub ob prestopih svojih igralk na tuje ne prejme niti evra.

To je Aldo Ino Ilešič izpostavil tudi na novinarski konferenci, za Ptujinfo pa je poudaril, da bo potrebno tudi za to problematiko poiskati ustrezne rešitve:

»Kot sem že poudaril in to je pomembno, ni podpore za klube, ki vzgajajo nogometašice. S tem držimo člansko ligo pri življenju, potem pa se zgodi, da ob prestopu v tujino nimamo ničesar od tega, da leta in leta vzgajamo igralke. 

Vprašanje, kdo je tu storil napako glede postavljanja pravil, je pa potrebno biti realen, saj dekleta v slovenski ligi nimajo profesionalnih pogodb. Vsi odhodi igralk v tujino pomenijo nič nadomestila za to, kar se je iz njih naredilo. 

Mislim, da mora tukaj pristopiti tudi zveza, ne v odnosu do klubov, kam gredo, ampak mora zveza podpreti domače klube. Ne moremo vzgajati igralk, nato pa jih nekdo odpelje brez nadomestila. Resda je to končni cilj, če pa je želja, da se liga razvija, je takšna podpora edini način.«

Ustvariti fond za klube

Ilešič, v preteklosti uspešen kolesar, pozdravlja prihod novega pokrovitelja lige, si pa želi, da bi bili klubi na ta račun deležni tudi finančne podpore:

»Manjkal je komentar s strani zveze, kaj pripravljajo v tem letu z ekipi v državnem prvenstvu. Ne vemo, kakšna bo finančna podpora, če sploh bo, glede na to, da je k ligi pristopil generalni sponzor, kar je odlično. 

Menim, da je potrebno ustvariti fond, ki se bo enakomerno razdelil med ekipe in bo zagotavljal minimalno kvalitetno delo. Iz mojih kalkulacij je to vsaj 20 tisoč evrov letno na ekipo, s čimer bi pokrili osnovne stvari. 

Vse, kar je nad tem, je potem v rokah tistih, ki vodijo klube. Minimum bi moral biti zagotovoljen od zveze. Da pa ne bomo samo jamrali, so to dejstva, o katerih se moramo pogovarjati. 

Pogrešal sem, da bi še kdo drug v celotni sezoni odprl to temo. Ker sem novinec v ženskem nogometu, se s tem še spoznavam, iz izkušenj v športu pa te stvari vidim.«

Odskočna deska za študij v tujini

»Kar se tiče Ptuja in ženskega nogometa, je bil klub v preteklosti namenjen mlajšim dekliškim kategorijam. Zdaj smo v članski ligi, zaenkrat še nismo kos konkurenci, se pa borimo z igralkami, ki jih imamo. 

Ne sanjamo o nakupih in podobnem, saj še nismo tako daleč, je pa pomembno, da občino navadimo na to, da imamo klub v prvi ligi in tako dobimo več podpore v smislu dolgoročnega razvoja,« Ilešič pravi o načrtu razvoja kluba.

Ptujčan je kot kolesar globok pečat pustil tudi na kriterijskih dirkah onstran luže, v Združenih državah Amerike pa vidi tudi priložnost za mlade nogometašice.

Univerzitetni programi v ZDA so namreč prilagojeni tudi športnicam in športnikom, tudi nekaj slovenskih nogometašic pa se je v preteklosti že preizkusilo v študentski ligi NCAA in ob tem diplomiralo:

»Z lokalno podporo bi naredili nogometno šolo za dekleta, okolju pa je potrebno predstaviti, da je to šport, preko katerega se da priti tudi dalje. Ne samo na profesionalni ravni, sam namreč vidim veliko potenciala v študiju v tujini. 

Mislim, da se tega večina mladine ne zaveda, je pa to lahko velika odskočna deska za plačani študij na tujem. To je lahko odlična možnost za življenje. Če komu uspe kot profesionalki, še toliko bolje, na obeh straneh pa je varnost. 

Še vedno namreč opažam, da je preveč mladih strah vse vložiti v šport, saj potem trpi šola ali pa obratno. Vzgojiti moramo pravilno razmišljanje staršev in deklet ter ustvariti okolje, v katerega bodo želele z veseljem zahajati v mlajših selekcijah.«

Kljub odhodom storiti korak naprej

Ptujčanke so v krstni članski sezoni zasedle sedmo mesto v osemčlanski ligi, ob Krimu pa so premagale tudi ajdovsko Primorje in Cerklje, ki sta bila na lestvici uvrščena bolje. 

Zdaj je sicer še vedno mlada ekipa starejša za eno leto in bogatejša za sezono izkušenj, kakšna so pričakovanja pred sezono 2022/23?

»Tekmovalni cilji so realni, to je storiti stopničko višje, kljub odhodom. Zakaj so realni? Po prvi sezoni dosti bolje poznamo igralke, vemo, komu dati več podpore na določenem področju. 

Mislim, da bomo veliko boljše pripravljeni tudi na kondicijskem področju. Na tem najbolj gradimo trenutno, saj lahko na tem področju najhitreje nadoknadimo manko, ki smo ga imeli. Generalno gledano bo naša ekipa na pravih obratih šele v drugi polovici septembra ali oktobra. 

Kot sem že omenil, to niso profesionalke, ampak dijakinje in študentke, ki morajo imeti prosto poletje. Vse, kar bodo v letošnji sezoni dobile povrnjeno, so potni stroški, kar je za naš klub korak naprej napram prejšnji sezoni,« razkriva prvi mož kluba. 

Pridobiti zaupanje okolice

Eden od ciljev v prihajajoči sezoni pa je tudi ta, da klub privabi zanimanje okolice, tako občine kot lokalnih podjetij. Nenazadnje gre za edinega nogometnega prvoligaša iz ptujske občine.

»Kar se tiče sredstev in privabljanja mlajših igralk... Mislim, da denar trenutno ne sme biti merilo, da bodo mlajše igralke imele željo, ampak jim je potrebno ustvariti odskočno desko za eno ali drugo smer. To morajo prepoznati, potem pa bo to zgodbo lažje podpirati tudi z denarjem. 

Pri nas denar zaenkrat ni glavni motiv, saj se še ne gremo 'tržnega' nogometa, o tem se bomo lahko pogovarjali, ko bomo imeli močne sponzorje iz lokalnega okolja in bodo urejene tudi ostale stvari, tako z Mestno občino Ptuj kot Nogometno zvezo Slovenije. 

Takrat se lahko gremo kupovanja in prodajanja igralk, je pa to povsem drugačen pristop. Na Ptuju smo strogo lokalno 'pridelan' klub,« priznava Ilešič. 

Vezani na Štajersko

»Trenutno smo usmerjeni na bližnjo okolico, vse ostalo je povezano s stroški, ki jih nimamo planiranih v proračunu. Malo bomo improvizirali, po prvih tekmah pa bomo videli, kako se bo razvilo. 

Potem bomo morda naredili kakšen korak, o katerem trenutno razmišljamo, a je daleč od tega, da bi bil v fiksnem načrtu,« še pove predsednik ŽNK Doxakey.

Igra Ptujčank bo tako tudi letos slonela na ekipi, ki jo sestavljajo v glavnem Štajerke. Ob ptujskem bazenu nekaj igralk prihaja še iz Ruš, Maribora in okolice.

Kako visoko bo zasedba iz najstarejšega slovenskega mesta posegla v prihajajoči sezoni? Ekipo boste lahko prvič spodbujali že v soboto, 20. avgusta, ob 11.uri.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice