Foto: Almira Ćatović
Kinološko društvo Maribor in Leteče tačke so v soboto, 7. avgusta, izvedli klubsko tekmovanje v pasjem frizbiju.

Po več kot letu dni se je v Sloveniji ponovno odvilo tekmovanje, na katerem so se pomerili člani Kinološkega društva Maribor, tekmovanje pa je bilo zaprto za javnost.

O društvu

Kinološko društvo Maribor je eno starejših društev v Sloveniji. Začetki segajo v leto 1953, ustanovni občni zbor in s tem uradni obstoj društva pa beležijo v letu 1955.

V letu 2015 so tako praznovali že 60-letnico društva. Po nekaj selitvah, se je društvo v 80-tih letih prejšnjega stoletja ustalilo na sedanji lokaciji na Danjkovi ulici na Pobrežju.

Danes šteje društvo okoli 80 rednih članov, predstavnikov različnih generacij, ki so bolj ali manj aktivni na več kinoloških področjih – v klasični poslušnosti, agilityju, rally obediencu in pasjem frizbiju, na razstavah psov in v vzreji.

Kinološko društvo Maribor na Pobrežju (foto: Almira Ćatović).

Nastanek pasjega frizbija 

Pasji frizbi je ena najmlajših kinoloških disciplin, ki se je začela razvijati šele v 70-ih letih prejšnjega stoletja. V svoji, še ne, 50-letni zgodovino pa pridobiva vse več privržencev po celem svetu. 

Foto: Almira Ćatović

Osnovni pasji frizbi se deli na distance in freestyle discipline. Freestyle oziroma prosti slog pa pomeni, da pokažemo najboljše elemente, iz katerih se sestavi rutina.

Distance discipline je skupno ime za vse discipline, ki v osnovi ne ocenjujejo sloga, ampak število ujetih in natančnost ujetih frizbijev. Osnovne distance discipline so t. i. minidistance discipline, ki jih različni formati tudi različno poimenujejo (Toss & Fetch, Toss & Catch, Fetch it, Distance & Accuracy ...).

Osnova je pri vseh ista, na polju, ki je razdeljeno v cone se poskuša v omejenem času ujeti čim več metov enega frizbija.

Tekmovanje v Mariboru

Na tekmovanju v pasjem frizbiju je bilo prijavljenih 35 tekmovalcev, ki so se pomerili v petih disciplinah, in sicer Super Pro T&F (Open Class), Pro T&F (Division II), Dog Dartbee, Long Distance in Puller 4fun.

»Dogodek je odlično uspel. Nismo pričakovali, da bo toliko aktivnih tekmovalcev,« sta izjavila organizatorja dogodka Aleš Horvat in Andrej Eder.

Namreč 35 prijavljenih tekmovalcev predstavlja trenutni rekord v tovrstnem klubskem tekmovanju; udeleženci pa so prišli iz Slovenije in iz Hrvaške. 

Foto: Almira Ćatović

Ena od zmagovalk, Eva Flerin iz Ljubljane, je s psičkom Blue zmagala v kategoriji Long distance za ženske. Štiri leta se aktivno ukvarja s pasjim frizbijem in je bila dvakrat tudi na evropskem tekmovanju.

»Ko sem ga dobila, sem hotela čim več stvari probati. Poskusila sva agility, pa mu to ni sedlo, potem pa sva poskusila firizbi in v tem zelo uživa. Zato sva vztrajala v frizbiju in se nadgrajevala,« nam je zaupala. 

Karla Županič iz Zagreba je s psičkoma Jap in Colli tekmovala prav tako v vseh kategorijah in pri tem osvojila eno prvo mesto in štirikrat drugo mesto.

Na tekmovanje je prišla iz Zagreba, saj se je lani začela ukvarjati na profesionalnem nivoju. Vsem začetnikom pa svetuje, naj bodo sproščeni in pri treningu ne pretiravajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice