Foto: Jure Banfi
Sredi drugega polčasa se je zdelo, da imajo Slovenci varno prednost, ki pa se je v končnici tekme stopila, do zmage v razprodani ljutomerski dvorani pa so prišli Madžari. Uroš Zorman kljub razpletu ni bil razočaran.

Prvi pripravljalni dvoboj Slovenije in Madžarske se je končal v korist vzhodnih sosedov, ki so v Ljutomeru vodili zgolj dvakrat. Na začetku tekme z 1:2 in po zadnjem golu na tekmi.

Domača reprezentanca pred 750 gledalci in v razprodani dvorani ni uspela zadržati prednosti, ki je že štela tudi pet golov. Selektor Uroš Zorman kljub bridkemu razpletu tekme ni bil razočaran:

»Po porazu, ki ni katastrofa, nisem razočaran, sem pa jezen. V prvem polčasu smo na trenutke igrali presenetljivo dobro glede na to, da smo skupaj le nekaj dni, in ves čas nadzirali Madžare. 

V uvodnih osmih minutah drugega polčasa smo igrali preveč statično, nato smo znova zagospodarili na igrišču do 50. minute. Sledilo je nekaj rošad, saj ne moremo igrati vseh 60 minut v isti postavi, v zaključku tekme pa smo se okoli madžarske obrambe 'vrteli kot metuljčki'. 

Pred nami je veliko dela, še bolj moramo stopnjevati agresivnost, tako v napadu kot obrambi. Pozitivno je, da je ekipa stopila skupaj, ko se je zaiskrilo, kar potrjuje moštveni duh. Drži pa, da smo takrat izgubili enega igralca, kasneje še drugega, in potem v obrambi nismo bili več tako suvereni.«

Mladi Šiško zaključil priprave

»Nekaj zelo pozitivnega ni bilo, sem pa zadovoljen s prvim polčasom, saj smo gradili rezultat in ob odmoru vodili za štiri gole. Namesto tega, da bi v drugem polčasu nadaljevali v tem ritmu, smo se ustavili in padli, prvih deset minut je bilo kilavih. 

Nato smo znova ujeli ritem, zadnjih deset minut pa ... nisem razočaran, sem pa jezen. Še posebej zaradi določenih igralcev, ki bo morali to odigrati na drugačen način,« je še dodal Zorman, ki verjame, da je Blaž Janc prejel zgolj udarec. V drugem polčasu namreč ni zaigral.

Selektor je razkril, da je mladi Peter Šiško že zaključil priprave, tako se mora odločiti še o dveh igralcih in vratarju. V Veliki Kaniži bo priložnost za igro dobilo tudi nekaj igralcev, ki so v Ljutomeru igrali manj, ne glede na rezultat.

Slovenci si po razpletu dvoboja v prleški prestolnici želijo boljše popotnice v Veliki Kaniži, kjer bodo jutri popoldne napadali zmago. Se bo iskrilo tudi na madžarskih tleh?

»Menim, da celotna tekma ni bila na meji iskre, se je pa to zgodilo v tistem trenutku. Nimam kaj reči,« je o prerivanju sredi drugega polčasa dejal nekdanji organizator igre.

Prvi cilj preboj iz skupine

»Nismo še pri svetovnem prvenstvu, z mislimi smo pri tekmah z Madžari. Želimo se prikazati v najboljši luči, vsaka dobra tekma namreč daje samozavest. 

Če bi izgubili z osmimi goli, bi razmišljali o tem, kaj smo delali v tem tednu, tako pa smo prikazali zadovoljivo predstavo proti kakovostnemu nasprotniku. To je pot za naprej,« je razmišljal Urban Lesjak.

Slovenci bodo šli na Madžarsko po zmago, je poudaril izkušeni vratar, saj so jo gostje v Ljutomeru praktično izpulili iz rok gostiteljev. Vzdušje po porazu je bilo takšno, kot da so izgubili tekmo, ki nekaj pomeni.

Kaj je bilo krivo za poraz? Izpostavil je izključitev obeh krožnih napadalcev pa tudi kakšno napako v napadu, kar je Madžarska, ki ima kakovostno ekipo, znala izkoristiti. Svetovno prvenstvo je vse bližje, s kakšnimi cilji se v Katovice odpravlja izkušeni vratar?

»Prvi cilj je, da se prebijemo iz skupine. Razmišljati moramo, da odvzamemo točke Francozom ali Poljakom, ki bodo imeli na domačem prvenstvu veliko podpore, vendar tudi ogromno pritiska. Mislim, da lahko igramo z njimi, na tem pa je potrebno graditi načrte, da se v drugi krog tekmovanja prebijemo s kakšno točko.«

Upravičiti povabilo na prvenstvo

»Igram, kot znam, drugače ne znam. Ustreza mi, če je kakšna odločitev na mojih plečih, to si želim prenesti iz klubske igre. 

Igra je bila do 55. minute lepa, vendar se samo z lepo igro ne zmaguje tekem. Potrebno je strniti vrste v obrambi, v napadu pa moramo biti še bolj odločni,« je po srečanju v Ljutomeru dejal Aleks Vlah.

Primorec iz vrst Celja je bil s sedmimi goli najboljši strelec Slovenije. Z njegovim vstopom na parket je igra že v prvem polčasu postala hitrejša, Slovenci pa so prav po zaslugi njegovih zadetkov prišli do občutnejše prednosti.

Sam po porazu ni skrival razočaranja, saj, kot pravi, zanj pripravljalne tekme ne obstajajo, zmagovati pa želi tudi v kartanju s soigralci. Prerivanje sredi drugega polčasa je po njegovem mnenju pokazalo tudi to, da si vsi v ekipi močno želijo zmage.

»Moje želje so vedno visoke, tako v klubu kot v reprezentanci. Hočem zmagati vsako tekmo, z izbrano vrsto pa moramo pokazati, zakaj smo si zaslužili posebno povabilo na prvenstvo,« je pred odhodom na Poljsko poudaril Vlah.

Jutrišnja tekma v Veliki Kaniži bo odigrana ob 16. uri, že prihodnji teden pa prinaša začetek prvenstva.

Starejše novice