Foto: Mestna občina Ptuj
Kolesarska dirka po Sloveniji ima dolgoletno tradicijo, letos je med 9. in 13. junijem na sporedu že njena 27. izvedba.

Mednarodna kolesarska dirka po Sloveniji, ki jo organizira Kolesarski klub Adria Mobil, je že vrsto let največji in najodmevnejši kolesarski dogodek v Sloveniji.

Z uvrstitvijo na program Eurosporta in s prenosi na RTV Slovenija je dirka izjemno pridobila na gledanosti in s tem tudi na promociji vseh pokroviteljev in partnerjev dirke. Tako si je dirko v letu 2019 v televizijskem prenosu ogledalo več kot deset milijonov gledalcev.

Dirka po Sloveniji prvič spada v drugi najvišji rang svetovnega kolesarstva (1. Pro). Na največji kolesarski dirki na slovenskih tleh, na kateri bodo tekmovalci med 9. in 13. junijem premagali natanko 803,7 kilometra, bo letos nastopil tudi slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). 

V današnji prvi etapi kolesarje pot vodi od Ptuja do Rogaške Slatine, kjer je kljub ne ravno najbolj ravnem terenu pričakovati sprinterski spopad za zeleno majico vodilnega.

Etapa se je začela na Ptuju, vodi skozi Lenart v Slovenskih goricah, Šentilj, Zgornjo Kungoto, se nadaljuje v Mariboru, kjer kolesarji prečkajo Titov most, svojo pot nadaljujejo skozi Slovensko Bistrico, Poljčane, Šmarje pri Jelšah, zaključek je v Rogaški Slatini. 

Letos so kolesarje na dolgo pot pospremili tudi ptujski Rimljani, posnetki Ptuja pa se vrtijo na zaslonih pred očmi gledalcev iz celega sveta. Kolesarje je pozdravila tudi regata optimistov na ptujskem jezeru, srednjeveški plesalci, učenci ptujskih osnovnih šol in vrtcev ter Pihalni orkester Ptuj. 

Tudi promocijski posnetek Ptuja je prava paša za oči. V njem nastopata ptujski as Dejan Zavec in štajerska kolesarka Bernarda Jurič, ki drvita čez ptujski drn in strn. 

V boj se je po ptujskih ulicah podalo 139 kolesarjev, med njimi tudi zvezdnik Tadej Pogačar. Eurosport je štart po mestu prenašal v 120 držav sveta, k dogodku pa so se priključili tudi lokalni gostinci, ki so svoje lokale primerno okrasili in ponudili posebno kulinarično ponudbo. 

»Rekreativni kolesarji, ki izberejo Ptuj kot izhodišče za aktivne počitnice, postajajo vedno bolj pomemben segment turističnih obiskovalcev. Prav s tem namenom bomo v naslednjih letih še bolj aktivno delovali na področju razvoja tematskih kolesarskih poti, primernih tako za posameznike kot družine, ki bodo mesto povezale z okolico in ponudile aktivno doživetje najstarejšega slovenskega mesta,« je ob dogodku dodala Katja Ertl iz Zavoda za turizem Ptuj. 

Iz Ptuja kolesarji že švigajo proti Lenartu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice