Znanstveniki v Hongkongu so bolniku diagnosticirali drugi primer okužbe s covid-19, po tem ko se je pacient s koronavirusom prvič okužil pred več kot štirimi meseci.

Raziskovalci iz Hong Konga poročajo o prvem potrjenem primeru ponovne okužbe s koronavirusom. »Mlademu in zdravemu pacientu so že drugič potrdili okužbo s covid-19. To so mu diagnosticirali 4,5 mesece po prvi potrjeni okužbi,« so v ponedeljek zapisali raziskovalci univerze v Hong Kongu.

33-letni moški je imel prvič le blage simptome, tokrat pa je okužba minila brez simptomov.  Ponovno so ga testirali preventivno, ko se je vrnil s potovanja po Španiji, so pojasnili znanstveniki.

Sev virusa, ki so ga pri zadnjem testiranju odkrili pri okuženem, se je ujemal s tistim, ki je po Evropi krožil julija in avgusta, je pojasnil Kelvin Kai Wang To, klinični mikrobiolog iz Univerze v Hongkongu. Dodal je, da ne gre za ostanke virusa od prve okužbe. 

Poročilo je zaskrbljujoče, ker nakazuje, da lahko pri nekaterih ljudeh imunost na koronavirus traja le nekaj mesecev. Kar pa ni optimistična popotnica za razvoj cepiva.

Glede na to, da je po vsem svetu več milijonov primerov, ni nenavadno, da bi se lahko pri nekaterih ljudeh ponovno pojavila okužba z virusom po samo nekaj mesecih, pravijo strokovnjaki. Zdravniki so že poročali o več primerih domnevne ponovne okužbe v Združenih državah Amerike in drugod, vendar noben od teh primerov ni bil potrjen s podrobnim testiranjem.

Pri osebah, ki prebolijo covid-19, se namreč lahko sledi virusa pojavljajo še več tednov po tem, ko so okužbo že preboleli. Prav zaradi tega se lahko zgodi, da test pokaže pozitiven rezultat, čeprav oseba v telesu nima več prisotnega živega virusa.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Koncajte (nepreverjen)

A na vsak način iščete če ni simptomov hvala bogu. Kateri norec pa kar hodi in išče virus. Bog ve kaj vse je v komerkoli od nas a če smo ok je brez potrebe iskati. Prava bolezen pride ne da bi jo nestrpno čakali in iskali.

Starejše novice