Policija intenzivno preiskuje različne oblike spletnih goljufij, ki so trenutno še vedno v porastu.

Policija se je lotila intenzivne preiskave različnih oblik spletnih goljufij, ki so v zadnjih letih v porastu.

Skrb vzbujajoča statistika, 19,3 milijona evrov skupnega oškodovanja

Leta 2021 so policisti obravnavali več kot 600 zadev s skupnim oškodovanjem več kot 12 milijonov evrov.

To število pa je strmo naraslo, lani je glede spletnih prevar bilo prejetih kar okrog 950 prijav. Ob tem je nastala tudi gromozanska škoda, v višini vrtoglavih 19,3 milijona evrov.

Policijska uprava Murska Sobota ob porastu kaznivih dejanj povezanih s spletom svetuje previdnost, s tem namenom pa razkriva tudi najbolj izstopajoče spletne goljufije, ki so zaznamovale lansko leto, in številne pustile brez denarja. 

Preverite, na kaj morate biti pozorni, da se vam ne pripeti podobna usoda. 

Investicijska vlaganja: Nepridipravi z nakazanim dobičkom zvabijo k dodatnemu vlaganju

Na vrhu lestvice glede storjene škode so spletne goljufije povezane z investicijskimi vlaganji. Na tem področju je bilo v Sloveniji obravnavanih kar 236 primerov, ob tem pa nastalo kar za 7,8 milijona evrov škode. 

Za investicijska vlaganja je značilno, da oškodovanci običajno sami na spletu najdejo priložnost za hiter zaslužek (npr. preko zavajajočih oglasov v  družbenih  omrežjih). 

V začetni fazi v spletni obrazec podajo osnovne podatke, kot so ime, priimek, telefonska številka in elektronski naslov, nato pa jih storilci pokličejo.

Vendar to ni nujno, v nekaterih primerih storilci kličejo tudi naključne telefonske številke.

Nato se predstavijo kot osebni svetovalci, tako imenovani »brokerji« in oškodovancem ponudijo pomoč pri odprtju računa na njihovi spletni platformi ter pri odprtju elektronskih denarnic.

Običajno to storijo preko računalnika oškodovanca, preko oddaljenega dostopa. Pri tem najpogosteje uporabljajo aplikacijo Anydesk, svari Policijska uprava Murska Sobota. 
V nadaljevanju oškodovanca prepričajo o nakazilih, v platformah pa začnejo prikazovati dobiček, ki ga v nekaterih primerih celo izplačajo, saj to oškodovance prepriča k dodatnemu  vlaganju. 

V resnici storilci preko transakcij z virtualnimi valutami denar ukradejo.
 

CEO/BEC goljufije ali vdori v poslovno elektronsko pošto 

Vdori v poslovno elektronsko pošto sicer niso tako pogosti kot investicijska vlaganja, se pa povzročena škoda približuje vrednosti skupnega oškodovanja prej omenjenih prevar. 

V obravnavanih 59 primerov so nepridipravi odtujili 5,2 milijona evrov.  

Storilci vdrejo v strežnike elektronske pošte in z analizo elektronske pošte identificirajo  prodajalca ter kupca znotraj določenega posla. 

Kupcu nato pošljejo podatke za plačilo, na katerih predrugačijo številko transakcijskega računa, ki pripada denarni muli.

Policijska uprava Murska Sobota pojasnjuje, da kupec običajno ne ve, da je sredstva nakazal na napačen račun, dokler ga prodajalec ne kontaktira, da račun ni bil poravnan.

Nikoli dostavljen artikel: Nepridipravi poberejo tudi po 10 tisočakov

Policija številčno največ obravnava zadeve v povezavi s spletnimi nakupi. 

V Sloveniji so tako lani obravnavali kar 312 tovrstnih primerov, katerih skupna vrednost nastale škode je bila 1,1 milijona evrov. 

Oškodovanci misleč, da bodo privarčevali nekaj denarja, opravijo plačilo artiklov, ki so običajno veliko ugodnejši od tistih, ki se prodajajo na priznanih spletnih straneh. 

Vendar nato sledi razočaranje ... Naročeni artikli v nadaljevanju niso nikoli dostavljeni.

Običajno nastane škoda v višini nekaj 100 evrov, vendar povprečje dvigujejo nakupi vozil  in  delovnih strojev, za katere oškodovanci vnaprej nakažejo tudi več 10.000 evrov, poroča Policijska uprava Murska Sobota. 
 

Žrtve romantičnih prevar zaradi sramu redko kdaj prijavijo kaznivo dejanje

V 45 obravnavanih primerih romantičnih prevar so žrtve izgubile 1,2 milijona evrov. 

Pri romantičnih prevarah storilci želijo pridobiti oškodovančevo zaupanje, tako  da  se  z  njimi preko e-sporočil ali telefona pogovarjajo dalj časa, tudi več mesecev. 

V nekaterih primerih se oškodovanci oziroma oškodovanke, običajno gre za starejše ženske, dejansko zaljubijo v storilca, ki se jim predstavi s fotografijami postavnih  vojakov,  zdravnikov, delavcev na naftnih ploščadih in podobno. 

Ko storilci presodijo, da je zaupanje dovolj visoko, začnejo prositi za denar ter nakazila na tuje transakcijske račune.

Pri tem uporabljajo različne izgovore. Pogosto trdijo, da denar potrebujejo za nakup letalskih vozovnic za prihod v Slovenijo, plačilo davka za paket večje vrednosti, ki naj bi ga poslali  na naslov. 

Pri tovrstnih prevarah se velikokrat zgodi, da oškodovanke zaradi sramu zadev ne prijavljajo policiji.

V nigerijskih prevarah vas lahko oskubejo za 30.000 evrov

Lansko leto so slovenski policisti zabeležili 26 nigerijskih prevar, nastala škoda v tovrstnih goljufijah pa se je približala skoraj milijonu evrov, nepridipravi so žrtve opeharili za 967.000 evrov. 

Storilci običajno preko ribarjenja oziroma »spam« pošte, ki je poslana na mnoge elektronske  naslove, iščejo potencialne žrtve.

Te premamijo z bajnim zneskom, ki bi ga naj žrtev prejela zaradi smrti, dedovanja in podobnih drugih razlogov. 

Storilci pred tem zahtevajo plačila za stroške odvetnika, stroške davka, carine in podobno. 

V obravnavanih primerih so policisti opazili, da je šlo za precej visoke vsote nakazil, v posameznem primeru povprečno kar okoli 30.000 evrov.

Pozorno pri pridobitvi kredita!

Policisti so zabeležili 35 primerov tovrstnih, kjer je vsega skupaj nastalo 87.000 evrov škode.

Policijska uprava Murska Sobota opozarja, da storilci na spletu ponujajo kredite po zelo ugodnih obrestnih merah.

Ob tem pa oškodovance prepričajo, da za najem kredita ni potrebnih nobenih dokazil  o  zaposlitvi ter nobenih drugih omejitev.

Pred nakazilom od oškodovanva zahtevajo, da poravna stroške odobritve, ki pa iz dneva v dan rastejo, kredita pa storilci na račun oškodovanca nikoli ne nakažejo ...

Microsoft goljufije

Nepridipravi velike vsote denarja pridobijo tudi s pomočjo Microsoft goljufij. Policija je lani obravnavala 36 primerov, kjer so goljufi vse skupaj odtujili 770.000 evrov. 

Storilci običajno po telefonu kličejo na naključne številke ter prepričajo oškodovance, da  je  nekaj narobe z njihovim računalnikom.

V nadaljevanju ponudijo popravilo in želijo, da oškodovanec na računalnik namesti aplikacijo   Anydesk za oddaljen dostop.

Nato zahtevajo plačilo popravila, v  nekaterih primerih jim oškodovanci celo zaupajo podatke za dostop do spletne banke iz katere nato sami opravijo nakazilo na bančne račune denarnih mul.

Lažna sporočila s strani FURSA

V 93 obravnavanih primerih v Sloveniji 93 so nepridipravi odtujili kar 1,6 milijona evra. 

Spletni goljufi po elektronski pošti ali preko SMS sporočil pošiljajo tako imenovana phishing sporočila. 

Prejeta sporočila delujejo, kot da so bila poslana s strani bank, Rekona ali FURS in vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti. 

Ob kliku se odpre spletna stran, ki od uporabnika zahteva vnos podatkov,  običajno davčne številke, telefonske številke ter v nadaljevanju enkratnega gesla za dostop do spletne banke.

Spletni goljufi v nadaljevanju te podatke uporabijo, vstopijo v spletno banko in ukradejo sredstva, ki jih najpogosteje nakažejo na transakcije račune odprte v tujini.

Kako se zavarovati? 

Policija opozarja, da so denarna sredstva, ki jih oškodovanci v primerih spletnih goljufij nakažejo, so v veliki meri za vedno izgubljena.

Zato je preventivno ravnanje ključnega pomena:

  • previdnost pri vzpostavljanju stikov na socialnih omrežij in posredovanje osebnih, bančnih podatkov osebam, ki jih ne poznate
  • bodite previdni, ko take osebe iz različnih razlogov prosijo ali zahtevajo denarna sredstva
  • na sumljivo elektronsko pošto ali telefonske klice ne odgovarjati
  • nikoli nikomur ne omogočajte oddaljenega dostopa do računalnika
  • previdno tudi pri spletnih nakupih,
  • uporabljate priznana spletna prodajna mesta. 

V primeru oškodovanja je treba zadevo v čim krajšem času prijaviti na najbližji policijski enoti, hkrati pa obvestiti tudi svojo banko.

Komentarji (1)

NOČNI (ni preverjeno)

V tej kvoti je tudi mojih 3k€. Ampak to policije in banke ni zanimalo...

Starejše novice