Slika je simbolična (foto: Bobo).
Minule dni smo poročali o sumljivih neznancih, ki naj bi vabili otroke in mladostnike v kombi in jih domnevno omamljali.

Spomnimo, na družbenem omrežju Facebook je zakrožila novica o novem primeru sumljivega nagovarjanja otrok in mladostnikov. Neznanca naj bi žrtve zvabila do kombija in jih nato omamila.

Lastnica zapisa je svoje sledilce svarila, da naj bi v bližini Maribora, natančneje v Spodnjem Dupleku, krožil kombi, ki naj bi prežal na otroke in mladostnike.

Neznana moška naj bi se osredotočala predvsem na mesta, kjer ni veliko prič in kjer žrtev nima toliko možnosti za pobeg. Nepridiprava naj bi najprej zvabila svoje potencialne žrtve do kombija in jih domnevno omamila, je zapisala zaskrbljena lastnica zapisa Facebook objave.

Ob tem izpostavlja, da naj bi na tovrsten način oškodovala že šitri mladenke. 

Osumljena naj bi imela temno rjave lase, vrat obeh pa naj bi krasila tetovaža zmaja. Nove žrtve naj bi iskala s kombijem sive barve. 

Primer v rokah policije

O grozovitem nagovarjanju otrok in mladostnikov so bili obveščeni tudi na Policijski upravi Maribor, kjer že poteka zbiranje obvestil, vendar za zdaj niso ugotovili elementov prekrška ali kaznivega dejanja.

Iz Policijske uprave Maribor odgovarjajo, da policisti na območju Maribora in bližnje okolice v zadnjem času niso prejeli prijav o domnevnih napadih deklet. 

Kako lahko starši zaščitete otroke pred pretečo nevarnostjo?

Policijska uprava Maribor pri varnosti otrok izpostavlja ključno vlogo primarne vzgoje, starši so tisti, ki morajo otroke ves čas učiti in usmerjati glede varnosti.

Pogovor o sami varnosti in ukrepih, ki naj bi se jih otroci držali, mora potekati v sproščujočem vzdušju in naravnan v smeri pravilnega odzivanja v primerih, ko se otrok počuti ogroženega, svetujejo.

»To učenje ne sme potekati, ko smo pod vtisom medijskih ali drugih objav (na primer na družbenih omrežjih) o posameznih dogodkih,« izpostavljajo pomembnost nenehnega ozaveščanja o varnosti iz Policijske uprave Maribor.

Kako postopa policija?

Policisti se na vsako tovrstno objavo in prijavo primera o sumljivem nagovarjanju nemudoma odzovejo in zberejo prve
informacije ter nato zadevo spremljajo. Tukaj so predvsem osredotočeni na identifikacijo oseb in ugotavljanje namena.

Policijska uprava Maribor ob tem izpostavlja, da se vsak primer obravnava individualno.

Zgolj podrobna in natančna preiskava primera policiste usmerja k ugotovitvam, ali gre v posameznem primeru morda za kaznivo dejanje in katero kaznivo dejanje je v vprašanju. 

Policisti se pri pridobivanju potrebnih in pomembnih informacij zanašajo tudi na osebe, ki bi lahko podale konkretne opise dejanj, podale opise in druge ključne podatke za rezreševanja primera. 

Zato policija ob tovrstnih primerih apelira na javnost, da so za uspešno preiskavo dejanja pomembne tudi osebe, ki so se morebiti zadrževale na kraju dejanja, »videle in slišale kaj« ali celo pomagale otroku.

»Odrasli naj se ne umikajo v anonimno prijavljanje ali anonimno podajanje relevantnih informacij, temveč naj s svojo aktivno vlogo postanejo glas otroka,« postavlja v ospredje pomen prič Policijska uprava Maribor. 

Kaj lahko naredijo otroci?

O neljubih dogodkih je pomembno takoj obvestiti policijo, da lahko stečejo postopki za zaščito  otrok ne glede nato ali se kasneje izkaže, da je do dogodka prišlo ali ne.

Otroci, ki so bili deležni potencialno sumljivega nagovarjanja naj o dogodku takoj obvestijo svoje starše ali druge odrasle osebe.

V javnosti naj stopijo vstran, pokličejo svoje starše in pristopijo do odrasle osebe v bližini, ki jo zaprosijo za pomoč.   

V kolikor se otroka ogovarja v okolici vzgojno izobraževalnih ustanov, naj otrok odide v vrtec ali šolo in o dogodku zaupa delavcem vzgojno izobraževalne ustanove.

Naloga delavcev v vzgojno-izobraževalnih ustanovah je, da o dejanju seznanijo starše in policijo, v nadaljevanju pa še ostale strokovne delavce, starše otrok in navsezadnje tudi otroke same. 

Ozaveščanje o prežeči nevarnosti

Delo z otroki mora predvsem temeljiti na osveščanju in ozaveščanju ter odzivanju.

Iz Policijske uprave Maribor izpostavljajo, da vsako ogovarjanje ne sodi pod zlonamerno ogovarjanje (naprimer nekdo sprašuje za pot ali sprašuje po konkretni osebi). Kljub temu da ne gre za zlonamerno ogovarjanje, naj tudi v teh primerih otroci ne prisedejo v vozilo.

Policisti se pogosto srečujejo z dezinformacijami, ki se širijo od osebe do osebe, oziroma krožijo po družbenih omrežjih. Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko, nesigurnost in strah.

Ob tovrstnih dogodkih je najbolje, da se nemudoma obvesti policijo ali pokliče na številko 113.

Policijska uprava Maribor ob tem opozarja, da je urgentnost ob teh dogodkih ključna in da naj morbitni očividci ne odlašajo s prijavo incidenta. 

Starejše novice