Kriminalna združba, ki so jo v minulih dneh v zaključnih akcijah razkrinkali kriminalisti, je od novembra lani vlomila v vrsto bencinskih servisov in drugih objektov po državi, odtujila pa je več kot 50.000 škatlic cigaret.

16. junija je na Lesjakovi ulici v Mariboru mrgolelo kriminalistov in policistov, saj so s hišnimi preiskavami tudi v Mariboru in prijetjem kriminalne združbe zaključili zahtevno kriminalistično preiskavo večjega števila vlomov v bencinske servise in prodajalne na območju celotne Slovenije.

Kriminalisti so pet osumljencev ovadili za 28 kaznivih dejanj, so po poročanju STA pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci v Kranju.

Kot je za STA povedal vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša, so kriminalisti s hišnimi preiskavami in prijetjem kriminalne združbe v torek zaključili zahtevno preiskavo večjega števila vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne.

V operativnih aktivnostih so kriminalistom pomagali tudi policisti, posebna policijska enota in specialna enota policije.

Policija je postopke proti sedmim osebam izvedla na območju Kranja, Ljubljane in Maribora

Dve osebi so kriminalisti po zbiranju obvestil in dokazov izpustili, pet pa pridržali ter s kazensko ovadbo za 28 kaznivih dejanj v sredo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je za tri od njih odredil pripor, poroča STA.

Osumljence obravnavajo kot hudodelsko združbo

Štirje osumljenci so državljani Slovenije, en pa državljan Bosne in Hercegovine. Stari so od 35 do 41 let in so jih v preteklosti že obravnavali za raznovrstna kazniva dejanja, večinoma s področja premoženjske kriminalitete. Vsi pa so tudi brez zaposlitve, še poroča STA.

Peterica je osumljena 17 vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne od novembra lani do junija letos.

Vlome so izvrševali po vsej Sloveniji, v kaznivih dejanjih pa so si prilaščali predvsem velike količine cigaret. Tako so ukradli več kot 50.000 škatlic cigaret v vrednosti okoli 150.000 evrov, ki so bile namenjene nadaljnji preprodaji.

V nekaterih primerih so osumljenci odnesli tudi orodje, denar in druge predmete

Skupna protipravna premoženjska korist v vseh očitanih kaznivih dejanjih je presegla 350.000 evrov. Kot je pojasnil Donoša, so storilci po serijah uspešnih vlomov postajali vse bolj predrzni in so začeli vlamljati tudi v bencinske servise v središčih mest, najbolj aktivni pa so bili v času epidemije covida-19, še poroča STA.

Na kazniva dejanja so bili dobro pripravljeni in izredno previdni. V objekte so vlamljali z naviranjem vrat in oken ter razbijanjem stekla. Vlamljali so zelo hitro. V povprečju so vlom izvršili v manj kot dveh minutah, zanje pa so uporabljali odtujena in starejša vozila, ki so jih kupili izključno v ta namen. Nanje so nameščali odtujene registrske tablice, je še za STA povedal Donoša.

Kljub podani kazenski ovadbi kriminalisti nadaljujejo preiskavo v smeri morebitne povezanosti osumljencev še z drugimi kaznivimi dejanji. Razkriti želijo tudi celotno združbo, vključno s tistimi, ki so poskrbeli za distribucijo ukradenih predmetov. Po Donoševih besedah pa so vodjo združbe že našli.

»Policija konstantno zaznava prisotnost takih tako imenovanih mobilnih kriminalnih skupin, ki izvršujejo premoženjska kazniva dejanja,« je po poročanju STA povedal vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Benjamin Franca. Poudaril je, da je v tem primeru šlo za zelo dobro organizirano kriminalno skupino.

Vlomi so za tatvinami najpogostejša premoženjska kazniva dejanja

»V zadnjih letih njihovo število upada zaradi različnih dejavnikov, med njimi tudi zaradi učinkovitejšega delovanja policije na tem področju ter večje ozaveščenosti lastnikov pri vzpostavljanju in izvajanju preventivnih ukrepov,« je po poročanju STA še pojasnil Franca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice