Slika je simbolična (foto: Bobo).
Kriminalisti so po več letih preiskav na prste stopili organizirani kriminalni združbi, katere člani so tako na Štajerskem kot v Ljubljani in Pomurju, prodajali prepovedane droge. Danes so preiskovalci razkrili več podrobnosti.

Kriminalisti so prejšnji teden razbili mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki je na območju Slovenije opravljala kazniva dejanja s področja tihotapstva in prodaje prepovedanih drog.

Podrobnosti v povezavi z dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo, ki so jo uspešno zaključili, pa so predstavili danes. Kriminalisti so v zaključni akciji, v kateri je sodelovalo kar 250 kriminalistov in policistov, izvajali zaključne aktivnosti z aretacijami in hišnimi preiskavami na območja Maribora, Murske Sobote, Celja, Ljubljane in Kopra.

Te so bile del več let trajajoče kriminalistične preiskave zoper mednarodno hudodelsko združbo, osumljeno, da se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu

Hudodelsko združbo razkrinkali preko dveh Ptujčanov

V navedeni hudodelski združbi so identificirali 22 osumljenih oseb, starih med 29 in 51 let. Prve aktivnosti v sklopu preiskave so izvedli v letu 2020, ko so mariborski kriminalisti pridobili podatke, da naj bi se 43- in 48-letna moška iz okolice Ptuja ukvarjala z neupravičeno prodajo prepovedanih drog.

Za enega izmed njiju so pridobili podatke, v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja, da je bil v istem letu v tujini že obravnavan in tudi pravnomočno obsojen zaradi posedovanja večje količine kokaina.

Na podlagi pridobljenih podatkov je policistom uspelo utemeljiti razloge za sum, da navedena moška skupaj z več storilci opravljata kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Na podlagi izdanih odredb pristojnih državnih tožilstev ter sodišča na Ptuju in v Mariboru so začeli izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov.

Zasežena prepovedana droga (vir: Policijska uprava Maribor).

Droge kupovala od Albanca, pa tudi v Mariboru in Ljubljani

V nadaljevanju preiskave so ugotovili, da sta osumljenca z območja Ptuja različnim odjemalcem prodajala kokain in konopljo, ki sta jo sprva kupovala od 50-letnega državljana Albanije, z začasnim prebivališčem v Italiji in Avstriji, nato pa od 39-letnega moškega z območja Maribora.

V nadaljevanju sta prepovedano drogo kokain, amfetamin in konopljo za nadaljnjo prodajo nabavljala na območju Ljubljane, pri tem pa sodelovala z več drugimi člani hudodelske združbe.

Dva izmed članov združbe z območja Ljubljana sta večjo količino kokaina in amfetamina dostavljala preprodajalcem na območju Štajerske, Pomurja, Gorenjske, Notranjske in Primorske.

Večje količine prepovedane droge kokain namenjene za nadaljnjo prodajo sta osumljena moška nabavljala tudi pri 51-letnem moškem iz okolice Slovenske Bistrice.

Na območju Ljubljane sta prepovedano drogo prevzemali in na Štajersko dostavljali tudi 29- in 42-letna ženska. Ena izmed njiju pa je del prepovedane droge na območju Ptuja in Maribora preprodajala končnim odjemalcem. Dva izmed preostalih članov združbe sta se ukvarjala z neupravičeno prodajo nedovoljenih snovi v športu.

Vir: Policijska uprava Maribor

Zasegli kokain, amfetamin, MDMA, pa tudi orožje

V zaključni akciji, ki je potekala pretekli teden, in v katerih je bila 20 osumljencem odvzeta prostost, je sodelovalo okoli 250 policistov in kriminalistov.

Na 20 lokacijah na območju Policijske uprave Maribor, Ljubljana, Celje, Murska Sobota in Koper so na podlagi odredb izvedli hišne preiskave v stanovanjih, stanovanjskih hišah, vozilih in drugih prostorih.

Pri tem so zasegli različne prepovedane droge, med drugim kokain, amfetamin, MDMA in konopljo, večje število različnih nedovoljenih snovi v športu, orožje, pištolo in več nabojev, skoraj 50 tisoč evrov gotovine in elektronske naprave.

V okviru kriminalistične preiskave so skupaj zasegli skupaj 6,5 kilograma kokaina, šest kilogramov amfetamina, nekaj gramov droge MDMA. 

Odkrili so tudi tri prirejene prostore za gojenje konoplje, kjer so zasegli 126 sadik konoplje, deset kilogramov konoplje in večjo količino prepovedanih snovi v športu.

Vir: Policijska uprava Maribor

Članom združbe grozi od pet do 15 let zapora

Če bi zaseženo konopljo, kokain in amfetamin osumljenci prodali na trgu, bi si lahko z neupravičeno prodajo protipravno pridobili okoli 650 tisoč evrov premoženjske koristi.

V sklopu preiskave z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je 22 osumljencev v zadnjih treh letih izvedlo najmanj 44 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki za izdelavo drog je predpisana kazen zapora od enega do desetih let. Ker pa so bila kazniva dejanja strojena v hudodelski združbi, je kazen zapora predpisana v razponu od petih do 15 let.

Odredili pripor za šest osumljencev

Iz obravnavanih osumljencev je bilo v preteklosti osem osumljenih že obravnavanih s področja prepovedanih drog, štiri pa za kazniva dejanja z elementi nasilja.

S kazensko ovadbo so v soboto preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru privedli šest osumljencev, po zaslišanju pa je preiskovalni sodnik za vseh šest zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor.

V ponedeljek je bila ne nazadnje vložena zahteva za preiskavo zoper še 18 osumljencev zaradi izvrševanja kaznivih dejanj. Ker gre tudi za že obravnavane osumljence, je bila vložena zahteva za preiskavo, po zaslišanju pa bo preiskovalni sodnik odločil o uvedbi sodne preiskave, z uvedbo katere se bo tudi formalno začel kazenski postopek zoper njih.

Vir: Policijska uprava Maribor

Za komunikacijo uporabljali kriptirana komunikacijska sredstva

Kot je še danes razkril Damjan Apollonio, vodja sektorja za organizirano kriminaliteto Uprave kriminalistične policije z Generalne policijske uprave, so imeli člani združbe dobro notranjo hierarhično organizirane vloge z jasno razdeljenimi vlogami posameznikov, od dobaviteljev, kurirjev, pa do odjemalcev.

Za varno izvrševanje kaznivih dejanj preprodaje prepovedanih drog so posamezni člani kriminalne združbe za komunikacijo med seboj uporabljali kriptirana komunikacijska sredstva.

»Pokazali so izredno iznajdljivost in previdnost, kar je od preiskovalcev zahtevalo dodatno angažiranost in kontinuirano, predvsem pa intenzivno spremljanje načinov organiziranja prodaje prepovedanih drog,« je danes poudaril Apollonio.

Pri tem pa je dodal, da se slovenska policija pri preiskovanju organizirane kriminalitete, vse bolj pogosto sooča s preiskovanjem in odkrivanjem novih trendov in sofisticiranih metod, ki kriminalne združbe uporabljajo pri izvrševanju kriminalnih dejanj.

»Prav kriptirana komunikacijska sredstva pa so v sedanjem času eno izmed ključnih orodij mednarodnih kriminalnih združb, tako za trgovanje s prepovedanimi drogami, orožjem, eksplozivom in ostalimi kriminalnimi dejavnostmi,« je še zatrdil Apollonio.

Starejše novice