Foto: Jaka Arbutina
V Mariboru spremljamo 32. Festival Lent, za začetek festivala pa je na Glavni oder včeraj stopil Magnifico.

Na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja je sinoči nastopil Magnifico, ki je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo.

Dal nam je 24.000 poljubov, nam predstavil Silvijo, razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je marš na Drino in nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import, potem pa še šarlatanska Tivoli in Cici Mici.

Kralj diska

Charlatan Magnifique ga je odlično poimenoval leta 2016 posneti dokumentarec in tudi tokrat ni razočaral. Je eden tistih umetnikov, ki jih je težko ujeti v besede.

Tako zelo, da se v njegovih opisih znajdejo tudi na prvi pogled povsem nemogoče kombinacije, kot sta kralj diska in kavboj ter balkanski šarmer in latino lover. 

Nenehne slogovne preobrazbe, na videz lahkotni (in vedno uspešni) preskoki med glasbenimi žanri ter mednarodna uspešnost brez primerjave mu med slovenskimi izvajalci zagotavljajo prav posebno mesto.

Foto: Jaka Arbutina

Znova presenetil z izjemnim nastopom 

Z vsakim nastopom še vedno preseneti. Osupne s svojo energijo, karizmo in odrsko prezenco – atributi, s katerimi se lahko pohvalijo le največje glasbene legende. Enako velja za njegovo glasbo. 

Eklektična in duhovita, lucidna in kritična ter začinjena z osupljivo mešanico žanrov in vplivov. Ni da ni! Od pocukranih šlagerjev in balkanskih ritmov do latinskega temperamenta in reggae sproščenosti. In kot da vse to ni dovolj, jo kot češnja na smetani slastne in pisane sladoledne kupe okrasijo še lesketajoče bleščice disko glamurja.

Te poslastice smo bili seveda deležni tudi na lentovskem jubilejnem slavju, za katerega se mu je na odru pridružil prav poseben orkester. 

Disko šlager orkestra v glasbeni enciklopediji sicer (še) ne boste našli, a stavimo, da si muzikologi že belijo glavo, kako ga definirati, saj je, kot je za Magnificovo glasbo običajno, postavil nova glasbena pravila in mejnike.

Foto: Jaka Arbutina

Starejše novice