Andrej Lamut je predstavnik mlajše generacije avtorjev, ki fotografijo dojemajo izven njenih ustaljenih definicij, kar je potrdil ravno s serijo Nokturno, s katero je prejel kar nekaj nagrad in odzivov, med drugim študentsko Prešernovo nagrado.

Andrej Lamut, rojen leta 1991 na Ptuju, je magister oblikovanja vizualnih komunikacij in prejemnik Prešernove nagrade za nadpovprečno izvedbo magistrskega dela Performativni proces fotografije - Nokturno. V študijskem letu 2011/12 je prejel nagrado za odlične dosežke Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Med leti 2013 in 2015 je bil štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za podiplomski študij.

V letu 2016 je bil izbren za najboljšega študenta podiplomskega študija Mestne obline Ptuj. Je zmagovalec mednarodnega natečaja First shot/Prvo okidanje 2013 in nominiranec za nagrado ESSL Art Award 2015. Od leta 2012 sodeluje z zavodom EnKnap kot fotograf stalnega ansambla za sodobni ples. Od oktobra 2016 deluje kot strokovni sodelavec mednarodnega umetniškega zavoda DE LICEIRAS 18 s sedežem v Portu na Portugalskem. Svoja dela je do sedaj predstavil na štirih samostojnih in mnogih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani.

Fotografija, ki seže izven lastnih okvirjev

Na vprašanje, kako lahko fotografija seže izven lastnih okvirjev, je po neštetih iskanjih osebnega fotografskega jezika in snovi, odgovoril najprej sam. Od vprašanja o snovnosti fotografije se je odmaknil in ga zastavil povsem na novo. Ne več kaj, temveč kako fotografirati? Iniciacija prehajanja od prvega k drugemu se je zgodila povsem spontano, s poudarkom na performativnem procesu same fotografije.

Vsebina ni povsem avtoizpovedna ali avtopoetična niti ni povsem realističen dokument, čeprav je seveda ključno tudi tisto, kar fotograf izbere kot objekt svojega zanimanja»Nokturno je konkretizacija dvoumnosti fotografije, fotografije, ki se je odpovedala tako zahtevi, da bi bila resnicoljubni posnetek neke objektivne zunanje stvarnosti, kot tudi zahtevi po projekciji ustvarjalčevega notranjega doživljanja na sam objekt upodabljanja,« zaključi Lamut.

Srebroželatinske fotografije iz serije, ki je nastajala tri leta, spremlja tudi fotoknjiga.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice