Objekt so želeli v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor uporabiti za zdravljenje bolnikov s covidom-19, kasneje pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, a se je zapletlo pri pridobivanju gradbenega ter okoljskega dovoljenja.

Univerzitetni klinični center Maribor se je na začetku drugega vala epidemije covida-19 soočal z veliko prostorsko stisko, predvsem zaradi svojih covidnih bolnikov.

V ta namen so z zunanjimi izvajalci zasnovali rešitev v obliki postavitve mobilnega hitromontažnega zdravstvenega objekta na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo.

Sprva so začetek gradnje objekta na parkirišču ob stavbi oddelka za onkologijo, s katerim bi pridobili okoli 30 dodatnih postelj za bolnike s covidom-19, napovedovali za sredino januarja, a je priprava projektne dokumentacije trajala nekoliko dlje, kot so pričakovali.

A sedaj je uradno, da objekta le ne bodo gradili. 

Trenutno najboljša rešitev nadgradnja onkološke stavbe

Kot so za Mariborinfo razložili v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, je gradnja montažne bolnišnice problematična predvsem iz zakonskega vidika

»Ministrstvo za okolje in prostor je odločilo, da bo stavba ne glede na to, kdaj bi bila zgrajena, nelegalna. Na mestu, kjer bi stala, gradnje niso predvidene, bila bi brez gradbenega dovoljenja in kar je najbolj pomembno, tudi uporabnega dovoljenja ne bi dobila. Smo jo pa tu načrtovali, ker je bilo obljubljeno, da bo spremenjen tudi gradbeni zakon. Ta žal ni bil sprejet, epidemija pa je bila preklicana in v tistem trenutku postala nelegalna,« razlagajo v mariborski bolnišnici. 

Z gradnjo montažnega objekta tako ne bodo pričeli, a dodajajo, da bi bila trenutno najboljša rešitev nadgradnja onkološke stavbe s posebnim dvigalom. Tako bi se del onkologije, dokler se ne zgradi nova infekcijska stavba, uporabljal tudi za covid bolnike.

»Tudi z ozirom na to, da stavba oddelka za onkologijo nikoli ni bila dograjena do višine, kot je bilo sprva načrtovano,« poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Pri tem že potekajo dogovori z ministrstvom za zdravje, da bi bilo možno denar, namenjen izgradnji montažnega covid objekta, preusmeriti v nadgradnjo onkologije.

»Pri tem so neke stvari potekale po poti, ki takrat ni bila dobro premišljena ali napačno zastavljena. Poglavitno je, da ni bilo gradbenega dovoljenja ter okoljskega dovoljenja,« pri tem poudarja Anton Crnjac, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Spomnimo ...

Objekt so želeli v prvi fazi uporabiti za zdravljenje bolnikov s covidom-19, v naslednjih letih pa za delovanje oddelka za infekcijske bolezni in vročična stanja, ki bi ga tja začasno naselili za čas predvidene gradnje nove stavbe oddelka v letih od 2023 do 2025.

V končni fazi pa bi naj objekt uporabili za potrebe oddelka za onkologijo, ki se že sedaj sooča z vedno večjimi potrebami po dodatnih bolniških posteljah. 

Rešitev je predvidevala izgradnjo montažne bolnišnice oziroma postavitev montažnega objekta velikosti 1360 kvadratnih metrov z vsemi potrebnimi inštalacijami in opremo. S tem bi Univerzitetni klinični center Maribor pridobil prostor za zdravljenje od 20 do 24 akutnih bolnikov s koronavirusom ter od pet do šest bolnikov z najtežjo obliko koronavirusa, ki bi potrebovali mehansko predihavanje.

Namen in cilj investicije je tako bil zagotoviti ustrezne pogoje za opravljanje zdravstvenih storitev, boljšo oskrbo bolnikov in kakovostnejšo specialistično zdravstveno obravnavo v skladu s sodobnimi standardi. Ocenjena vrednost projekta je znašala 4,5 milijona evra, sredstva pa naj bi se po podatkih zagotovila v okviru proračuna Republike Slovenije za leto 2021

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice