Slika je simbolična.
Bi lahko porabo zmanjšali, če bi bolje upravljali javno razsvetljavo?

Višje cene energentov so v zadnjem času postale velik izziv podjetij, posameznikov, pa tudi občin. Draginja je zadela na vseh področjih, zato so tudi v javnih zavodih in na občinah regulacije cen in temu primerne racionalizacije skorajda nujne. 

Vse več je prizadevanj za prehod na obnovljive vire energije, kot so sončna, vetrna, hidroenergija. Ti prehodi pa zahtevajo dobršno mero prilagajanja in precejšnjo naložbo. 

Pobuda za bolj dinamično prilagajanje javne razsvetljave

Uroš Vek, ptujski mestni svetnik iz vrst stranke SLS, je med svetniškimi pobudami na zadnji seji izpostavil, da se ptujska občina bori z visokimi stroški javne razsvetljave. 

Zato je mestni upravi dal pobudo, da preverijo možnost bolj dinamičnega prilagajanja javne razsvetljave glede na vremenske razmere in letni čas. 

»Na tak način bi lahko pripomogli k varčevanju v Mestni občini Ptuj. Priznam, da bo učinek na proračun majhen, ampak na koncu se z majhnimi koraki tudi daleč pride,« je zapisal. 

Dnevi daljši, noči krajše 

Predlaga, da se javna razsvetljava, morda tudi jakost te, ustrezno prilagodi, v kolikor je to tehnično mogoče. 

Opazil je, da so se v preteklem tednu luči v mestni četrti Breg - Turnišče vklopile že ob 16.45, svetile pa so vse do 7.45 naslednjega dne. 

Občina: Sistem je avtomatiziran

Mestna občina Ptuj je odgovorila, da je sistem javne razsvetljave avtomatiziran preko krmilno - regulacijske opreme z vgrajeno astro uro. 

To pomeni, da se javna razsvetljava vklopi ob sončnem zahodu in izklopi ob sončnem vzhodu. 

Racionalizacije se bodo na občini lotili nekoliko drugače. Na Ptuju je razsvetljava izvedena pretežno s svetilkami LED manjših moči, zato z redukcijo ne bi prihranili. 

Trenutno po občini poteka pregled za zamenjavo svetil starejšega tipa z varčnejšimi svetili. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice