Foto: Facebook, Osnovna šola Breg
Ptujska občina si želi sodobne šole, zato so se odločili za temeljito sanacijo breške osnovne šole.

Mestna občina Ptuj je izdala javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za celovito rešitev prostorskih potreb Osnovne šole Breg. 

Občina namreč želi urediti obstoječo stavbo šole v sodoben, uporaben in otrokom in zaposlenim prijazen prostor.

Za Ptujinfo so povedali, da je trenutno v teku javno naročilo za izvajalca projektne dokumentacije, projektiranje pa bo potekalo še v prihodnjem letu. 

Pričakujejo, da bi se gradnja lahko pričela že leta 2024, potekala pa bo v več fazah v skladu z zmožnostjo zagotavljanja investicijskih sredstev. 

Urediti morajo kuhinjo, jedilnico, težava tudi v drugih prostorih

Na občini so za Ptujinfo dejali, da je cilj projekta zagotovitev prostorskih pogojev v skladu z navodili za graditev osnovnih šol.

To pomeni, da morajo urediti jedilnico in kuhinjo. Potrebno je zagotoviti tudi prostor za knjižnico s čitalnico in multimedijsko učilnico

Obenem morajo umestiti večnamenski prostor, ki bi lahko bil združen z jedilnico in hkrati primeren za različna predavanja, srečanja in manjše prireditve. 

V okviru tega projekta pa bi zagotovili tudi skupen prostor za učence ob prihodu in izhodu iz šole, rešili problem skupnih šolskih garderob, obenem pa morajo najti rešitev za utesnjeno zbornico in upravne prostore šole. 

Prenove pa je potrebna tudi telovadnica, kjer bodo zamenjali neustrezno streho, prenovili bodo vodovod in ogrevalni sistem ter stavbno pohištvo. 

Bo šola dozidana? 

Občino smo povprašali, ali bo šola morda dozidana. Odgovora na to še nimajo, saj je to odvisno od projektne rešitve, torej projektanta. 

Na občini dodajajo, da bo dobra projektantska rešitev zahtevala čim manj dozidave ali nadzidave, a bo to razvidno komaj po izdelavi analize primerjave števila površin in površin obstoječih prostorov glede na število površine iz navodil za graditev osnovnih šol. 

Novo pa bo tudi stavbno pohištvo

Na občini so povedali, da je stavbno pohištvo na Osnovni šoli Breg iz različnih obdobij. Leta 2013 so bila zamenjana vsa okna prizidku iz leta 1987 in v telovadnici, v drugem nadstropju dela stavbe so PVC okna iz leta 2000, v pritličju in prvem nadstropju pa so nameščena PVC okna iz leta 1987.

Enaka okna so bila nameščena v celotnem prizidku in leta 2013 zamenjana z novimi. 

Notranje stavbno pohištvo, torej vrata v učilnice v drugem nadstropju starega dela, so najverjetneje iz leta 1987, v pritličju in prvem nadstropju pa še starejša. 

»Potrebno je predvideti menjavo vrat na celotnem objektu šole, v kolikor pa le to ne bo izvedljivo, pa vsaj v pritličju in prvem nadstropju objekta A zaradi dotrajanosti,« dodajajo na občini. 

Za zdaj zagotovljenih sto tisoč evrov

Na občini so razkrili, da imajo v tekočem proračunskem letu zagotovljenih sto tisoč evrov, kar bo zadoščalo za letošnje stroške izdelave projektne dokumentacije. 

Vrednost gradnje pa so sicer ocenili na 2.850.000 evrov brez davka na dodano vrednost. Pri tem je treba dodati, da v tej oceni ni upoštevana morebitna nadaljnja rast cen na trgu. 

Na grobo pa na občini celotno vrednost investicije ocenjujejo na tri do štiri milijone evrov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice