V javnosti so zaokrožile informacije, da naj v prihodnje na ptujskem območju Perutnina Ptuj ne bi več vzrejala lastne jate. Ali te trditve držijo, smo povprašali na Perutnini Ptuj.

Po včerajšnji objavi članka na RTV Slovenija, ki je razkrival neuradne informacije o tem, da naj Perutnina Ptuj na Ptujskem več ne bi vzrejala lastne jate, smo te navedbe preverili sami. 

To odgovarja Perutnina Ptuj.

Gre za mešanje pojmov?

Iz Perutnine Ptuj so za Ptujinfo dejali, da gre za mešanje pojmov in pojasnjujejo, da na Ptujskem spreminjajo zgolj hleve za matične jate - to so kokoši nesnice, ki nesejo jajca, iz katerih se zvalijo piščanci - v hleve za rejo piščancev, saj jim kronično primanjkuje prostora.

Ukinjanje matičnih jat in preurejanje hlevskih kapacitet

Informacija o ukinjanju matičnih jat torej drži, vendar to ne pomeni, da se na Ptuju ne bodo vzrejali piščanci. V načrtu je preureditev hlevskih kapacitet na Ptuju za vzrejo piščancev.

»V Sloveniji smo soočeni z izjemno oteženimi in dolgotrajnimi postopki pridobivanja dovoljenj za izgradnjo novih hlevskih kapacitet, ki jih potrebujemo zaradi povečanega povpraševanja. Naš ključen cilj je, da v Sloveniji prodajamo meso izključno slovenskega porekla, zato smo sprejeli odločitev, da preuredimo vse lastne hlevske kapacitete za vzrejo piščancev,« so odgovorili.

Kakšno je poreklo mesa na slovenskih krožnikih?

Če je cilj Perutnine Ptuj za prihodnje, da bi v Sloveniji prodajali meso izključno slovenskega porekla, pa se poraja vprašanje, kakšnega porekla je meso, ki je trenutno na slovenskih krožnikih.  

Na Perutnini pojasnjujejo, da je vse meso, ki ga prodajo v Sloveniji tudi slovenskega porekla, in da bo tako tudi v prihodnje. Dodatnih pojasnil nismo dobili.

Večje povpraševanje pomeni tudi večjo potrebo po uslugah rejcev

Na vprašanje o tem, ali morebitno povečanje lastne reje piščancev brojlerjev pomeni zmanjšanje potrebe po uslugah kooperantov na Perutnini Ptuj, pa so odgovorili:

»Potrebe po uslugah rejcev se nikakor ne bodo zmanjšale, ampak ravno obratno. V strateškem načrtu razvoja Perutnine Ptuj je namreč v prihodnjih letih planirano povečevanje proizvodnih kapacitet in v kolikor želimo ta cilj doseči, je ključnega pomena, da zagotovimo dodatne vzrejne površine.«

Del dodatnih vzrejnih površin bodo zagotovili, kot smo že omenili, s prestrukturiranjem nekaterih lastnih hlevskih kapacitet, preostanek pa s povečanjem hlevskih kapacitet obstoječih rejcev in povečanjem števila rejcev, so še dejali.

»Prav zato tudi spodbujamo in podpiramo obstoječe rejce pri posodabljanju ter širitvi njihovih obstoječih kapacitet, obenem pa intenzivno vabimo nove.«

Časovnice nadgradnje še ni možno napovedati

Natančne časovnice nadgradnje kapacitet klavnice in ostale proizvodnje je v tem trenutku še nemogoče napovedati, zagotovo pa naj bi jo izvedli do leta 2027, dokler ima mandat trenutna uprava.

»Naš cilj je, da se nadgradnja in posodobitev Mesne industrije na Ptuju izvede čim prej, vsekakor pa še v aktualnem mandatu uprave,« so dejali na Perutnini.

Partnerstvo imajo sklenjeno z 250 rejci

V Sloveniji ima Perutnina Ptuj trenutno sklenjeno dolgoročno partnerstvo z 250 rejci, od njih pa odkupujejo maksimalne razpoložljive kapacitete.

Končni cilj je povečati tako kapacitete obstoječih rejcev kot tudi število slednjih.  

Preoblikovanje v holding, kje bo menedžment?

Na novinarski konferenci marca letos je generalni direktor Perutnine Ptuj Enver Šišić razkril, da razmišljajo o preoblikovanju v holding: »Perutnina Ptuj Slovenija bo sestavni del holdinga in menedžment Perutnine Ptuj Slovenija bo sedel tam, kjer je vedno sedel, na Ptuju. Uprava holdinga, mogoče dvajset ljudi, bo upravljalo generalno strategijo, investicije, plane, lahko so kjerkoli, v Ljubljani, na Dunaju, Zagrebu, odvisno, to za Slovenijo ne spremeni ničesar.«

Slovenija bo tudi tista država, v katero se bo največ investiralo, je takrat še pojasnil.

Komentarji (1)

pr prlek (ni preverjeno)

Matične jate niso potrebne, piščančke lako gojimo tudi v epruvetah in še bolj enostavno je !

Starejše novice